Közlekedési fennakadások és tüntetések Budapesten

Magyar Nemzet
2019. 11. 08. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyszíni beszámolók szerint több ezer ember tüntetett tegnap Budapesten Recep Tayyip Erdoğan török elnök látogatása ellen, megbénítva számos helyen a főváros forgalmát, amelyben a török államfő delegációjának érkezése miatt amúgy is komoly közlekedési fennakadások voltak. A demonstrálók délután az Oktogonon gyülekeztek, ahonnan kora este a Nagykörúton végigvonulva, a Margit hídon át a Széll Kálmán térig meneteltek, közben azt skandálták: „Erdoğan, takarodj!” és „Gyilkosok!”, utalva a török hadsereg észak-szíriai offenzívájára. Tüntetést szerveztek estére a török nagykövetség Andrássy úti épülete elé is, a kurd nép melletti szolidaritás jeleként.

A lezárásokkal kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester közölte: „A ma este történtek elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt. Főpolgármesterként is tüntetek ellene, ha egy elnyomó diktátor érkezik Budapestre.”

Több ezren tiltakoztak Erdoğan látogatása ellen
Fotó: Teknős Miklós

Tiltakozásukat fejezték ki az ellenzéki pártok is. Az LMP nevében Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy a magyar kormány baráti kapcsolat fenntartásával asszisztál a Törökország által elkövetett háborús bűnökhöz. A Demokratikus Koalíció szóvivője, Barkóczi Balázs szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarország a „félázsiai diktátorok átjáróházává vált”. Mindeközben Gajda Péter, az MSZP kispesti polgármesterének Facebook-posztjából kiderült: Erdoğan felesége ellátogatott egy kispesti óvodába. Gajda azt írta, hogy a kerületet tíz éve testvérvárosi kapcsolat köti Isztambul-Pendikhez, ezért esett Emine Erdoğan választása a kispesti Szivárvány óvodára.

– A bevándorláspártiaknak nem lenne ellenére egy minden eddiginél nagyobb migrációs hullám – reagált a Fidesz. – Magyarország nem teheti meg, hogy nem törekszik kiegyensúlyozott kapcsolatra Törökországgal, mert annak minden eddiginél súlyosabb migrációs hullám lehet az ára – fogalmaztak.

Washingtoni látogatás

Találkozik Recep Tayyip Erdoğan török államfő Donald Trump amerikai elnökkel november 13-án Washingtonban. Erdoğan Trump meghívására látogat a Fehér Házba. A két ország közötti feszültség miatt a hivatalos megerősítésig nem volt teljesen biztos, hogy a török elnök elfogadja-e az invitálást. A török elnököt két voksolás is feldühítette a minap, mert az amerikai képviselőházban október 29-én megszavazták, hogy népirtásnak ismerik el az örmények ellen száz évvel ezelőtt a törökök által elkövetett mészárlásokat, illetve szankciókat sürgettek Törökország ellen az északkelet-szíriai offenzívája miatt. A nézeteltérések ellenére Trump és Erdoğan kapcsolata erősnek számít. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.