Lengyel forrás: A V4-ek egyöntetűen ellenzik Timmermans jelölését

Forrás: MTI2019. 06. 30. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) ellenzi, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság (EB) élére – értesült a PAP lengyel hírügynökség.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni. A szociáldemokraták csúcsjelöltjéhez szkeptikusan viszonyul még Litvánia, Bulgária és Románia – írja a PAP meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A V4 kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről, találkoztak Angela Merkel német kancellárral is, és tervek szerint megbeszélést tartanak még Emmanuele Macron francia elnökkel. Mindkét politikust feltehetőleg arról tájékoztatják, hogy Timmermans ellen szavaznak majd – értesült a PAP.

A hírügynökség által idézett forrás szerint a V4 önmagában nem képes ugyan megakadályozni, illetve keresztülvinni semmilyen jelöltséget, betöltheti viszont a mérleg nyelve szerepét.

A PAP Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt is idézi, aki a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: Timmermans „nem kompromisszumos jelölt”, az EB eddigi első alelnöke „erősen megosztó szerepet tölt be Európában”, és „semmiképp sem érti Közép-Európát, Európának a posztkommunista összeomlásból felemelkedő részét”.

Morawiecki szerint az uniós tagállamok többsége azon az állásponton van, hogy egységteremtő, kompromisszum-keresésre képes jelöltet kell megtalálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.