LMBTQ tanácsadói testületet állít fel Virginia állama

Afrikai menedékközpont felállításán dolgozhat a dán kormány; egyre nagyobb a feszültség a spanyol kormány és a régióvezetők között. Átmeneti vészhelyzeti zónákat nyitnak meg művészeti célból Franciaországban; Virginia az első déli amerikai állam, amely LMBTQ tanácsadói testülettel irányítja az állam ügyeit.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 04. 30. 13:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikai menedékközpont felállításán dolgozhat a dán kormány

A Ruandai Külügyminisztérium Twitter oldaláról derült ki, hogy dán miniszterek hivatalos látogatáson jártak Ruandában. Mattias Tesfaye külügy- és integrációs, valamint Møller Mortensen fejlesztési miniszter érkezett kedden a fővárosba, Kigaliba. A látogatást később a dán bevándorlási tárca is megerősítette.

A négynapos látogatás programját és célját majdnem teljes csend övezi, a két miniszter nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. A dán média annyit tudott meg, hogy államközi szerződések részleteiről tárgyaltak, amelyekkel a két ország erősíteni tudja együttműködését.

A dán közszolgálati rádió afrikai tudósítója szerint elképzelhető, hogy egy ruandai menedékközpont létrehozásán dolgoznak, hiszen a skandináv ország már régóta szeretne ilyet Európán kívül felállítani, és eddig Ruanda volt az egyetlen ország, amely érdeklődött az üggyel kapcsolatban.

Forrás: DR, Bugnyár Zoltán

Egyre nagyobb a feszültség a spanyol kormány és a régióvezetők között

Kilenc nappal a szükségállapot vége előtt még mindig nem tudni, hogy milyen korlátozásokat lehet majd fenntartani Spanyolországban. Egyre nagyobb a feszültség a régióvezetők körében, akik közül többen próbálnak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra, amely rendszerint egy-egy vállrándítással lerendezi a kérdést.

Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön ismét azt mondta, hogy „a már megszokott, általános korlátozások elegendőek a koronavírus féken tartásához”. Andalúzia jobboldali elnöke, Juanma Moreno “megbocsáthatatlannak” tartja azt, hogy május 9-e után egy egységes szabályozási keretterv nélkül kell folytatni az életet Spanyolország régióiban.

A baszk elnök, Iñigo Urkullu is naponta igyekszik nyomást gyakorolni a központra és követeli a szükségállapot meghosszabbítását.

Forrás: efe.com, efe.com/efe, efe.com/efe/espana, Tóth Brigitta

Átmeneti vészhelyzeti zónákat nyitnak meg művészeti célból Franciaországban

Átmeneti vészhelyzeti zónának nevezik azokat a kulturális, zenei és kültéri rendezvényeket, amelyek célja, hogy a franciák ismét élvezhessék a kikapcsolódásnak ezt a formáját, amíg a beltéri rendezvények tilalma június végéig fennáll.

Az első művészeti vészhelyzeti zónát június 18-án nyitják meg Párizsban a La Villette kulturális parkban, de további parkok nyitásán dolgoznak Nantes, Bordeaux és Toulouse városában. A zónák zenés, táncos programokkal, filmvetítéssel várják majd a látogatókat.

Forrás: ouest-france.fr

Virginia az első déli amerikai állam, amely LMBTQ tanácsadói testülettel irányítja az állam ügyeit

Virginia kormányzója, a demokratapárti Ralph Northam hétfőn írta alá azt a rendeletet, amely előírja egy 26 tagú LMBTQ tanácsadói testület létrehozását. A tanácsadók kizárólagos feladata az lesz, hogy a kormányzót segítsék a virginiai LMBTQ közösség ügyeivel kapcsolatban, a gazdaság, a munkavállalás, a kultúra és az oktatás területén, valamint, hogy megteremtsék a kapcsolatot a kormányzati szervek és az LMBTQ közösség tagjai között.

Northam egy tweetben arról is tájékoztatta Twitter-oldalának követőit, hogy a rendelet alapján a testület akkor is hivatalban marad, amikor ő már nem lesz kormányzó, és ez „biztosítani fogja, hogy az LMBTQ közösség kormányzóktól függetlenül is képviseltethesse magát Virginiában”.

Forrás: nbcnews.com

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.