Lövések a hallei zsinagógánál

Legalább ketten meghaltak, ketten pedig súlyosan megsebesültek abban a merényletben, amelyet tegnap a kelet-németországi Halle zsinagógájánál követtek el gépkarabéllyal felszerelkezve, a zsidó naptár legszentebb napján, jom kippurkor. A német biztonsági szakértők feltételezése szerint szélsőjobboldali elkövető(k) – egyes források szerint ugyanis egyazon férfiról van szó – a zsinagógába akart(ak) betörni, ahol mintegy 70-80 fő tartózkodott. Németországban megerősítették a zsinagógák, pályaudvarok és repülőterek védelmét. – Reméljük, a biztonsági erők minél gyorsabban elfogják az elkövetőt vagy az elkövetőket – közölte Angela Merkel kancellár szóvivője. A kölni érsek szerint dolgozni kell azon, hogy a zsidók többé ne féljenek Németországban.

2019. 10. 10. 6:59
Police officers work at the site of a shooting in Halle
Rendőrök helyszínelnek a tetthelyen Fotó: Hannibal Hanschke Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Zsinagógánk kameráján láttuk, hogy egy erősen felfegyverzett, acélsisakos elkövető lőfegyverrel kísérelte meg feltörni az ajtóinkat – idézte fel Max Privorozki, a hallei zsidó hitközség elnöke a 240 ezer fős kelet-németországi városban tegnap történteket. A zsinagógában mintegy 70-80 fő imádkozott jom kippurkor, az engesztelés napján; a böjtnapot a vallásos zsidók hagyományosan az imádkozásnak és az elmélkedésnek szentelik. Németországban mintegy százezer zsidó él.

A kézigránáttal is felfegyverkezett és a hallei zsinagóga előtt robbanóanyagot is elhelyező, golyóálló mellényes támadókat – akiket sajtóinformációk szerint a német biztonsági erők szélsőjobboldaliaknak tartanak – az épületnél őrködő biztonsági szolgálat sikerrel visszaverte, de az elkövetők az utcáról két főt így is lelőttek. Német sajtóhírek szerint a halálos áldozatok egyike egy férfi, akivel a közeli büfében végeztek, egy nő pedig a helyi zsidó temetőnél lelte halálát, amelyre egyébként állítólag kézigránátot is dobtak. A zsinagógában tartózkodókat kimenekítették.

Ugyancsak sajtóhírek szerint az elkövetők elmenekültek a helyszínről, részben egy bérelt autóval, részben pedig egy taxival. Később Halle környékén másutt is lövöldözésre került sor, egy elkövetőt elfogtak, egy másik pedig elmenekült. Az őrizetbe vett férfi állítólag fehér bőrű német, egyes médiabeszámolók szerint pedig csak egy elkövető volt. Mindenesetre a szász-anhalti Halléban a helybélieket felszólították, maradjanak otthon – az intézkedést csak este oldották fel.

Rendőrök helyszínelnek a tetthelyen
Fotó: Reuters

Ugyancsak létrehoztak egy segélyhívó vonalat. Nemcsak Szász-Anhaltban, de a szomszédos Szászországban is megerősítették a zsidó intézmények, így a drezdai zsinagóga védelmét, és Lipcsében is fokozták a készültséget Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök látogatása miatt, akit a német rendszerváltozás 30. évfordulójával kapcsolatos rendezvényre vártak a szintén szászországi városba. Egész Közép-Németországban megerősítették a kiemelt objektumok, így a repülőterek, pályaudvarok védelmét. Halléban lezárták a pályaudvart, később azonban, a veszély elmúltával újra megnyitották az utasok előtt.

A történtek sokkolták a német közvéleményt és a politikai elitet is, amely óva intett az elkövető(k) kilétére vonatkozó alaptalan találgatásoktól. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg a sajtóértesülést, miszerint a támadás hátterében a szélsőjobboldal állna. Mindenesetre a súlyos államellenes bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség vonta magához a nyomozást. A Leipziger Volkszeitung helyi lap szerint az őrizetbe vett elkövető a szintén keletnémet Türingiából való; ez – ha igaz – az ottani közéletben is hullámokat verhet, miután a tartományban október 27-én választásokat tartanak.

– Gyászoljuk a két megölt embert. Reméljük, hogy a biztonsági erők minél gyorsabban elfogják az elkövetőt vagy az elkövetőket – közölte Steffen Seibert, Angela Merkel kancellár szóvivője. Heiko Maas külügyminiszter kiemelte: a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet szíven üti. Hozzátette, mindenkinek fel kell lépnie az antiszemitizmus ellen. Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek hangsúlyozta: közösen dolgozni kell azért, hogy „soha többé ne kelljen félniük a zsidóknak Németországban”. – Nehéz szavakba foglalni, mi történik és történt ma Halléban – fogalmazott Holger Stahlknecht szász-anhalti belügyminiszter. Reiner Haseloff, a tartomány miniszterelnöke félbeszakította brüsszeli útját, és hazautazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.