Magyarország hiteles Európai Uniót akar látni

Az EU előtt álló kihívásokról, a Nyugat-Balkán kérdéséről, illetve a kelet-közép-európai sikertörténetekről zajlott vita egy brüsszeli pódiumbeszélgetésen, amelyen hazánkat Steiner Attila képviselte.

Judi Tamara
2019. 11. 06. 13:57
null
Fotó: Olah Mark(+36203238482)CALL_ME_IF_YOU_FIND_IT_PLEASE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió előtt álló kihívásokról, a Nyugat-Balkán kérdéséről, illetve a kelet-közép-európai sikertörténetekről vitáztak tegnap egy brüsszeli pódiumbeszélgetésen, amelyen Magyarországot Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár (képünkön) képviselte. Az eseményen Eva Maydell, az Európai Néppárt bolgár európai parlamenti képviselője, illetve Steven van Groningen, a Raiffeisen Bank román leányvállalatának vezérigazgatója is részt vett.

Stei­ner arra hívta fel a figyelmet: Magyarországon a lakosság döntő többsége elkötelezett az európai integráció irányában, hazánk pedig elsősorban azt várja az Európai Uniótól, hogy hiteles legyen. – Meg kell mutatni, hogy igenis képesek vagyunk az előttünk álló kihívások kezelésére – fogalmazott. Steiner Attila erre példának a Nyugat-Balkán akadozó integrációját említette. Eva Maydell pedig a bővítés kérdésével kapcsolatban úgy vélekedett: számos, az újabb tagok felvételével kapcsolatban kritikus államra igaz, hogy belpolitikai érdekek mentén cselekszik. – Mindenesetre nagyon is pozitív, hogy az Európai Parlament elnöke a héten Észak-Macedóniá­ba látogatott – tette hozzá Maydell.

Ursula von der Leyen vezetésével van rá esély, hogy az Európai Bizottság változtasson az eddigi gyakorlatán. Fontos lenne, hogy ne mélyítsük tovább a szakadékot a testület és a tagállamok között – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Steiner Attila Brüsszelben. Az államtitkár szerint kifejezetten jó jel volt, hogy Von der Leyen már a jelölését követően vette a fáradtságot, elment a tagállamokba és felkeresett számos országvezetőt. – Szeretnénk, ha a tanács által a nyáron elfogadott stratégiai menetrend visszaköszönne a bizottsági programban – szögezte le az államtitkár, aki szerint még van rá esély, hogy a biztosi testület december elsejével munkába álljon. Várhelyi Olivér magyar biztosaspiránssal kapcsolatban Steiner Attila elmondta: kiváló diplomatáról van szó, aki remekül ismeri az EU működését.

– Számunkra kiemelt fontosságú, hogy Magyarország kapja a kijelölt, szomszédságpolitikai és bővítési portfóliót. Ezen a szakterületen olyan szintű ismeretekkel és hitelességgel rendelkezünk, ami Európa érdekeit is maximálisan szolgálná – fogalmazott, arra emlékeztetve: 2011-ben az EU a magyar elnökség alatt véglegesítette a horvát csatlakozást.

Román név a kalapban

Siegfried Mureșan európai parlamenti képviselőt, az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnökét jelölheti az új jobbközép bukaresti kormány az Európai Bizottságba – közölték a kormánypárttól származó értesüléseikre hivatkozva hírforrások. A román parlament hétfőn bizalmat szavazott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban pártelnök vezette kormányának, így elhárult az akadálya annak, hogy Bukarest új biztosjelöltet javasoljon. A parlament által egy hónapja megbuktatott korábbi szociáldemokrata Dancila-kormány biztosjelöltjeinek legitimitását ugyanis a jobboldali Klaus Johannis államfő eddig megkérdőjelezte. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.