Már javában zajlik az amerikai elnökválasztás

– Noha eddig az volt a gyakorlat, hogy 538 elektori szavazatból legalább 270-et megszerző jelöltet a média automatikusan kikiáltotta az elnökválasztási verseny győztesének, a járvány miatt idén a megszokottnál lényegesen több lesz a szavazatukat levélben leadók és a korai voksolók száma, a szavazatszámlálás így minden korábbinál tovább, akár egy hétig is elhúzódhat – mondta el a Magyar Nemzetnek Mark J. Rozell politológus az amerikai külügyminisztérium által rendezett videókonferencián. A George Mason Egyetem Schar Közpolitikai és Kormányzati Iskolájának dékánja hangsúlyozta: a voksolás napján befutott eredmények csalókák lehetnek, a szavazólapokon beküldött voksok pedig akár teljes fordulatot is hozhatnak.

2020. 09. 24. 6:05
The Charlotte Convention Center is set for delegates, in Charlotte
The Charlotte Convention Center is set for delegates to gather for the roll call vote to renominate Donald Trump to be President of the United States and Mike Pence to be Vice President, in Charlotte, North Carolina, U.S., August 24, 2020. Travis Dove/Pool via REUTERS - RC2CKI9X7M7G Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világ feszülten várja a november 3-án esedékes elnökválasztást, hogy végre kiderüljön, vajon képes lesz-e újrázni a hivatalban lévő Donald Trump, vagy pedig a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, aki az alkotmányos tradíciókat követve január 20-án, keleti parti idő szerint pontban déli tizenkettőkor leteszi a hivatali esküjét Washingtonban – ahogyan azt Dwight D. Eisenhower 1956-os beiktatása óta tette az összes amerikai elnök. A baj csak az, hogy mostanra szinte teljesen biztosra vehető: a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt november 3-án aligha lehet végeredményre számítani,

arra kell ugyanis készülni, hogy a választói voksok összeszámlálása akár egy hétig is elhúzódhat.

Tízmilliók már november 3-a előtt voksolnak

Az már régóta az amerikai közbeszéd tárgya, hogy a pandémia miatt idén a szokásosnál nagyobb népszerűségnek örvendő levélszavazásnak komoly hatása lehet a választási nap kimenetére; maga Donald Trump is többször nyíltan elítélte ezt a gyakorlatot, mondván, a demokratáknak fog kedvezni, illetve csalásra és visszaélésekre ad majd lehetőséget. Csakhogy a helyzet még ennél is bonyolultabb, hiszen az Egyesült Államokban lehetőség van az évről évre egyre népszerűbb korai szavazásra is, a vírus miatt pedig várhatóan tízmilliók élnek majd ezzel a lehetőséggel. Ezt figyelembe véve pedig nyíltan kijelenthetjük:

noha az első elnöki vitára csak jövő kedden kerül sor, máris javában tart az elnökválasztás.

Négy államban, Minnesotában, Virginiában, Dél-Dakotában és Wyomingban ugyanis már a múlt szombaton megkezdődtek a személyes részvételen alapuló korai szavazások, ráadásul ezek közül Minnesotát a politikai elemzők a kulcsfontosságú billegő államok között tartják számon, ami azt jelenti, hogy egy számjegyű különbség van a jelöltek között,

így akár az elnökválasztás eredményét is képes eldönteni.

A Virginia állambeli Fairfaxban – a távolságtartási szabályokat betartva – már napok óta kígyózó sorokban állnak a szavazóhelyiségek előtt REUTERS/Al Drago

Napokig tartó bizonytalanság várható

Az elmúlt napokban márpedig ezekben az államokban hosszú sorokban kígyózva – a távolságtartási szabályokat betartva – várakoztak az amerikai állampolgárok a szavazóhelyiségek előtt, hogy leadják voksaikat, ez pedig alaposan összekuszálhatja a választási napon beérkező eredmények megfelelő értelmezését. Mark J. Rozell, a George Mason Egyetem Schar Közpolitikai és Kormányzati Iskolájának dékánja szerint a korai szavazás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a választások éjszakáján a világnak egy rendkívül bizonytalan eredménnyel kell szembesülnie. A professzor, akitől a Magyar Nemzetnek az amerikai külügyminisztérium sajtóközpontja által az elnökválasztás apropóján rendezett virtuális riportút első videókonferenciáján volt lehetősége kérdezni, hangsúlyozta:

nagyon fontos, hogy mindenki megértse. Noha eddig az volt a gyakorlat, hogy 538 elektori szavazatból legalább 270-et megszerző jelöltet a média automatikusan kikiáltotta az elnökválasztási verseny győztesének, a járvány miatt idén a megszokottnál lényegesen több lesz a szavazatukat levélben leadók és a korai voksolók száma, a szavazatszámlálás így minden korábbinál tovább elhúzódhat.

Elhúzódó szavazatszámlálás

Hogy mit lehet tehát majd tudni a választások éjszakáján? Mark J. Rozell szerint nagyjából semmit, már ami a voksolás eredményének végső kimenetelét illeti. – Virginiában, ahol tanítok, már megkezdődött a korai szavazás, az emberek pedig órákat állnak sorba azért, hogy leadhassák a voksaikat. November 3-án azonban azok a szavazatok fognak először bekerülni a választási rendszerbe, akik az elnökválasztási napon hagyományos módon – tehát személyesen – szavaztak. A korai, illetve a levélszavazatokat viszont szintén csak akkor kezdik majd összeszámolni, amikor a választás napján vége a voksolásnak, ez pedig néhány napig, akár egy hétig is eltarthat, ezt azonban nem tudom, senki nem tudja biztosan, hiszen soha korábban nem volt ilyen – magyarázta a politológus.

Kódolva van a meglepetés

Noha azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a járványhelyzet miatt hány amerikai határoz a levél-, illetve a korai szavazás mellett, a korábbi választások tendenciáiból kiindulva az mindenképpen megállapítható, a demokrata szavazók inkább élnek a korai szavazás lehetőségével, mint a republikánusok.

– A közvélemény-kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy a demokrata szavazók sokkal valószínűbben viselnek maszkot, ezáltal pedig hajlamosabbak nagyobb számban részt venni a korai, illetve a levélszavazáson, mint Trump szavazótábora, akik a statisztika szerint hajlamosabbak a választások napján leadni voksukat, miközben kevésbé hajlandók nyilvánosan maszkot viselni

– magyarázta Mark J. Rozell. A professzor hozzáfűzte: noha furcsa a pandémia politikai hatásairól ilyen szinten beszélni, de könnyen elképzelhető, hogy a választás éjszakáján beérkező eredmények sorra azt mutatják, hogy Donald Trump mindenhol nyer. Ez ugyanakkor az adott pillanatban még nem bizonyít többet annál, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök szavazói nagyobb valószínűséggel jelennek meg a voksolás napján személyesen a szavazófülkékben. Mint mondta, könnyen megeshet, hogy a szavazólapokon beküldött voksok számlálásakor egyre szűkül a két elnök közötti különbség, néhány napon belül pedig Joe Biden akár meg is előzheti Donald Trumpot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.