Még mindig vágynak az EU-ba a törökök

2020. 01. 03. 10:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törökök 60 százaléka még mindig támogatja Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz – derült ki a MetroPoll friss közvélemény-kutatásából. A válaszadók kétharmada a gazdasági, több mint felük pedig a demokratikus és emberi jogi fejlődést emelte ki a tagság előnyeiként.

A korábbi évekkel összehasonlítva jelentősen csökkent az EU támogatottsága, két évvel ezelőtt még a megkérdezettek 78,9 százaléka nyilatkozott pozitívan a csatlakozásról. Ennek egyik oka az lehet, egyre fogy a remény, hogy a kitűzött célt valaha elérik: ezúttal már csak 23 százalék vélekedett úgy, hogy a tagság egyáltalán lehetséges.

Tény, hogy Törökország csatlakozási folyamata valóban teljesen befagyott. Az ország 1999-ben nyerte el a tagjelölti státust, a tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, ám a 35 fejezetből mindmáig 16-ot nyitottak meg és egyet zártak le. A területért felelős Várhelyi Olivér bővítési biztos a meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy Törökország egyértelműen távolodik az európai értékektől, és a kapcsolatrendszer teljes felülvizsgálatát javasolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.