Megállapodásra tör az ASEAN

Donald Trump amerikai elnök, mint tavaly, idén is kihagyta a csúcstalálkozót, maga helyett Robert O’Brian nemzetbiztonsági tanácsadót küldte.

Mártonffy Attila
2019. 11. 03. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thaiföldön elkezdődött a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szervezetének (ASEAN) idei csúcskonferenciája, amelyen az ASEAN tíz tagja – Indonézia, Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Mianmar, Kambodzsa, Laosz és Brunei – mellett a térség hat vezető gazdasági hatalmának (Kína, Japán, India, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Korea) vezetői is részt vesznek.

A tanácskozások fő témái egy regionális szabadkereskedelmi egyezmény létrehozása és a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos politikai feszültségek oldása. Megnyitóbeszédében Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az érintett tizenhat állama jövő évben megállapodásra jut a regionális átfogó gazdasági partnerségről (RCEP), valamint sikerül kidolgozni egy magatartási kódexet a Dél-kínai-tenger vitatott vizeinek használatáról is.

Donald Trump amerikai elnök, mint tavaly, idén is kihagyta a csúcstalálkozót, maga helyett Robert O’Brian nemzetbiztonsági tanácsadót küldte. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai kormányfő viszont a helyszínre utazott, és kijelentette, hogy elkötelezett az iránt, hogy az ASEAN központi szerepet töltsön be a térségben. Közölte továbbá, hogy Kína kész együttműködni a szervezettel a hosszú távú béke és stabilitás érdekében a Dél-kínai-tengeren. Az MTI megjegyzi, hogy Kína magának követeli a természeti erőforrásokban és biológiai sokszínűségben gazdag kulcsfontosságú útvonal jelentős részét.

Pekinget azzal vádolják, hogy hadihajókat vonultatva a térségbe, és az itteni szigeteken előőrsöket felállítva militarizálja a térséget. Kína és Vietnam között különösen mélyek az ellentétek. 2014-ben Peking kőolajfúró tornyot épített a Vietnam által magának követelt tengeri vizekre, aminek következtében erőszakos Kína-ellenes tüntetések törtek ki Vietnamban. A fúrótornyot később lebontották. ASEAN több éve munkálkodik egy a vitatott, ám fontos kereskedelmi útvonalnak tekintett vizekre vonatkozó magatartási kódex kidolgozásán. Li tegnap közölte, a szövegezésben több eredményt is elértek, amelyeket három éven belül életbe lehet léptetni. Fontos kiindulópontnak nevezte egyben a dokumentumot a további tárgyalásokhoz.

Ami a megbeszélések kereskedelmi vetületeit illeti, a 650 millió embert összefogó ASEAN tisztviselői rövidesen bemutatnak majd vezetőiknek egy jelentést az RCEP-tárgyalások állásáról. A tervezet szerint – amelybe az AP hírügynökség betekintést nyert – 2020 februárjáig véglegesítenék a szöveget. Ezt a tagállamok vezetői a jövő évi vietnami csúcson látnák el kézjegyükkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.