Megállapodástervezetet készítettek elő a brexitről

Nagyon keskeny mesgyén lavírozhat Boris Johnson kormánya az EU, illetve a brit törvényhozás között a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcs előtt. Ennek fő témája a britek október 31-re tervezett uniós távozása ígérkezik. Hírek szerint Brüsszelben egy egyezségtervezetet készítettek elő.

Magyar Nemzet
2019. 10. 15. 19:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden éjfélig adott haladékot a The Guardian szerint Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy engedjen az Európai Unió követelésének, és egyezzen bele: az Ír-tenger legyen a vámhatár az EU és az Egyesült Királyság – de jobbára csak Észak-Írország – között. Ha ez nem történik meg, az erről szóló megállapodást nem fogják aláírni a holnapi EU-csúcson, s végképp nem lesz értelme az ügyet a brit alsóház elé terjeszteni szombaton – jelentette ki Barnier Luxembourgban, az uniós tagországok minisztereinek tanácsülésén. Mindenesetre a Bloomberg hírügynökség tegnap délután – két uniós tisztségviselőre hivatkozva – arról írt, a két fél brüsszeli tárgyalóküldöttségei mindeközben egy megállapodástervezetet fogalmaztak.

A főtárgyaló előzőleg nyilatkozatában elképzelhetőnek tartotta, hogy még a héten megállapodásra lehet jutni Nagy-Britanniával. Az MTI szerint elmondta, intenzív tárgyalások folytak London és Brüsszel között a hétvégén, amelyeket hétfőn újabbak követtek. Kijelentette, Londonnak ideje a jóhiszemű szándékokat jogi szöveggé alakítania.

– A megállapodásnak azonban mindkét fél számára megfelelőnek kell lennie – tette hozzá. Ám ha brit törvényhozás szombatig nem járul hozzá egy új megállapodáshoz, illetve egy megállapodás nélküli brexithez sem, Johnsonnak Brüsszelben kezdeményeznie kell a kilépési határidő háromhavi meghosszabbítását.

Tytti Tuppurainen, az EU soros elnökségét betöltő Finnország illetékes minisztere hangsúlyozta, noha elérhető a megállapodás, az EU-nak fel kell készülnie a megállapodás nélküli brexitre, ahogy az elhúzódó tárgyalásokra és a brexit-határidő kiterjesztésére is.

– Minden forgatókönyv lehetséges – mondta. Amélie de Montchalin francia EU-miniszter kijelentette, az uniónak meg kell fontolnia a brit kilépés határidejének elhalasztását. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha kérés érkezik Londontól erre vonatkozóan, illetve ha olyan jelentős politikai fordulat következik be a szigetországban, ami változtat a politikai dinamikán. Ezek között a francia politikus egyebek mellett új választások kilátásba helyezését említette. Stef Blok holland külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy megállapodás születhet Londonnal: véleménye szerint előremutatóak a brit kormány javaslatai. Michael Roth, Németország európai ügyeiért felelős államtitkára szerint Berlin nem derűlátó a megállapodás létrejöttét illetően.

– Egyáltalán nem biztos, hogy a brexit-megállapodást hamarosan tető alá lehet hozni – fogalmazott. – A megállapodás nélküli brit kilépés ugyanakkor katasztrófával járna – tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.