Megbeszélést folytatott Sebastian Kurz az Új Ausztria és Liberális Fórum listavezetőjével

Megbeszélést folytatott a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Sebastian Kurz a negyedik helyezett NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) listavezetőjével, Beate Meinl-Reisingerrel szerdán.

Forrás: MTI2019. 10. 09. 20:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beate Meinl-Reisinger az egyeztetést megelőzően hangsúlyozta, hogy „jövőorientált” kormányt szeretne; kész ugyan arra, hogy részt vegyen a leendő kormány munkájában, de ragaszkodik azokhoz a pontokhoz, amelyek hangsúlyosak a NEOS programjában.

A listavezető egyebek mellett az átláthatóságot, az oktatás reformját, az adóterhek csökkentését és a klímavédelmet tartja a legfontosabb feladatnak. Úgy fogalmazott: „most a labda nem náluk van”, a néppárt elnöke dönti majd el, mely párttal kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat.

Sebastian Kurz az egyeztetést megelőzően hangsúlyozta: a puhatolózó, szondázó megbeszéléseken arra kíváncsi elsősorban, milyen lehetőségei vannak a parlamenti együttműködésnek, illetve lehetőség van-e egy esetleges kormánykoalícióban való együttműködésre. Hozzátette: az a legmeghatározóbb, hogy minél hamarabb alakuljon meg egy cselekvőképes szövetségi kormány; indoklása szerint ugyanis az ország új vezetésének nagy kihívásokkal kell majd szembenéznie; példaként említette a német gazdasági mutatók romlását, illetve a szíriai helyzetet is.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke arról is beszélt, hogy az összes tárgyalását követően hozza majd nyilvánosságra, milyen benyomást tettek rá a pártvezetőkkel folytatott előzetes egyeztetések.

Sebastian Kurz hétfőn kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől. A volt kancellár parlamenti súlyuk sorrendjében tárgyal a pártok vezetőivel. Így kedden a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), majd az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével tárgyalt. Szerdán a NEOS, majd a Zöldek listavezetőjével folytatódnak az egyeztetések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.