Megbukhat a szlovák kormány az orosz vakcinabeszerzés miatt

Két koalíciós partner elégedetlen Igor Matovičék eljárásával, az orvosok üdvözlik a Szputnyikot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Euractiv, ma7.sk, Új Szó2021. 03. 03. 10:31
KRAJC, Marek; MATOVIC, Igor
Kassa, 2021. március 1. Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött elsõ szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülõtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek elsõ fele a következõ két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba. MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan Fotó: Frantisek Ivan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemtetszését fejezte ki Zuzana Čaputová szlovák államfő az orosz Szputnyik V vakcina beszerzése miatt, szerinte azt nem lehet diplomáciai sikernek vagy bátorságnak tekinteni a kormány részéről. Az államfő kedd este azt mondta: az orosz vakcina alkalmazását „inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára”. Az államfő leszögezte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

– Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része

– mondta Čaputová, burkoltan bírálva Igor Matovič miniszterelnököt, aki sok kritikát kapott amiatt, hogy hétfőn személyesen fogadta a kassai reptéren az első orosz vakcinaszállítmányt, miközben nyugati oltások esetében ilyet nem tett.

Zuzana Čaputová szlovák államfő és a miniszterelnök, Igor Matovič kezet fog a pozsonyi elnöki palotában
Forrás: MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt. A négypárti jobbközép–liberális szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett az, hogy Igor Matovič gyakorlatilag a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

– A Szputnyik V megvétele valóban megrázkódtatta a koalíciót

– ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban a miniszterelnök. Elutasította viszont azt a bírálatot, miszerint nem vette figyelembe koalíciós partnere, az Emberekért párt véleményét, amely ellenezte az orosz vakcina megvásárlását. Az orosz oltóanyag beszerzését a szlovák koalíciós kormány február 19-én nem fogadta el, mert azt az Emberekért párt megvétózta. Matovič emlékeztetett: Veronika Remišová kormányfőhelyettes, az Emberekért párt elnöke azonban később kijelentette, hogy a hatályos szlovák törvények szerint az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörében is dönthet az oltóanyagok alkalmazásáról, ami ez ügyben meg is történt, ezért

a mostani bírálatok, hogy „önkényesen cselekedtek”, alaptalanok.

Veronika Remišová csatlakozott az államfő, Zuzana Čaputová bírálatához, mondván: helytelen lépés volt és méltatlan a miniszterelnöki hivatalhoz, hogy Igor Matovič személyesen fogadta az orosz vakcinaszállítmányt.

A Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovič szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren
Fotó: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

A kormányfő viszont helytelennek minősítette Ivan Korčok külügyminiszter, a Szabadság és Szolidaritás párt politikusa kijelentését, aki azt mondta, hogy a Szputnyik V Oroszország Nyugat ellen folytatott hibrid háborújának az eszköze. A miniszter újságíróknak elárulta: a hétfői légi transzportról vasárnap este szerzett tudomást a moszkvai szlovák nagykövettől, magáról az adásvételről azonban senki sem tájékoztatta őt.

– A Szputnyik V gyógyszer, olyan vakcina, mint a többi

– szögezte le Matovič. Ivan Korčok feleslegesen politikai ügyet csinált a vakcinából – fejtette ki a kormányfő, és felkérte koalíciós partnereit, hogy ebben az ügyben tegyék félre a politikát. Kérdésre válaszolva – hogy miért tartották titokban a vakcináról folytatott tárgyalásokat az oroszokkal – Matovič kijelentette: attól tartottak, hogy ez csoportos ellenállást válthatott volna ki a vakcina ellen, ami esetleg elriaszthatta volna az oroszokat a megállapodás aláírásától.

A Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmánya érkezik a kassai repülőtérre
Fotó: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Támogatás az orvosi kamarától

A Szlovák Orvosi Kamara nem ért egyet a tiltakozók álláspontjával. Marián Kollár, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kamara örömmel fogadta az újabb vakcina megérkezését. Hangsúlyozta:

az orvosok nem azt nézik, melyik országból hozzák be a vakcinát, hanem azt, hogy az mennyire segít a betegeknek.

Az orosz vakcina behozatalát támogatja Pavol Jarčuška, a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház infektológusa is. Elmondta, az egyik legnevesebb orvosi szaklapban, a The Lancetben megjelent tanulmány is arra utal, hogy a Szputnyik V biztonságos és magas a hatékonysága.

Bomlik-e a koalíció?

Veronika Remišová szerint mindenesetre pártjának meg kell vitatnia, hogy ezek után a koalíció tagja marad-e. A miniszterelnök-helyettes már korábban is bírálta Matovičot a járvány rossz kezelése miatt, s felszólította az egészségügyi minisztert, hogy mondjon le. Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában ugyan nem változott érdemben a naponta újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt egy hónapban – kedden 2077 új esetet regisztráltak –, de a halálozási arány tekintetében az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik nemzetközi viszonylatban.

A koronavírus új mutációinak megjelenése miatt meredeken emelkedik az elhunytak száma, kedden 118-an haltak bele a kórba.

A romló egészségügyi helyzet miatt Pozsony nemrég orvosokat és nővéreket kért az európai uniós országoktól.

Richard Sulík gazdasági miniszter és Igor Matovič miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlák

– Minden lehetőség terítéken van – nyilatkozta Richard Sulík gazdasági miniszter, a Szabadság és Szolidaritás elnöke azzal kapcsolatban, hogy pártja elhagyja-e a kormánykoalíciót. Sulík már korábban is számos alkalommal konfrontálódott Matovičcsal, így a mostani csörtéjük sem annyira meglepő. Jaroslav Naď védelmi miniszter, a Matovič vezette Egyszerű Emberek párt politikusa szerint a kormánynak nem a belső vitákra kellene koncentrálnia, hanem a munkára.

Amennyiben a két szóban forgó koalíciós partner mégis kilépne a kormányból, a kormányzati többség 70 főre csökkenne a 150 fős parlamentben, vagyis előre hozott választásokat kellene kiírni.

A felmérések pedig azt mutatják, hogy a tavalyi választásokon első helyen végzett, a szavazatok 25 százalékát megszerző Egyszerű Emberek támogatottsága 14 százalékra csökkenne. A választásokat az előző miniszterelnök, Peter Pellegrini újonnan alapított pártja, a Hang–Szociáldemokrácia nyerné meg 25 százalékos eredménnyel. A pártrendszer továbbra is rendkívül töredezett: bárki győz, nagyon nehéz lesz stabil koalíciót alakítania.

Csehország lehet a harmadik

Magyarország után Szlovákia a második uniós tagállam, amely alkalmazni fogja az orosz vakcinát. Prágában Jan Hamáček miniszterelnök-helyettes azt mondta kedden újságíróknak, hogy támogatná a Szputnyik V-vel való oltást Csehországban is. Mint fogalmazott: felkínálná ezt a lehetőséget azoknak, akik be akarják oltatni magukat az orosz vakcinával. Hasonlóképpen nyilatkozott a kínai Sinopharm oltóanyagáról is. Azt mondta, hogy az Európai Unió által nem engedélyeztetett vakcinákkal kizárólag a polgárok kérésére szabad oltani. A hét végén Andrej Babiš cseh miniszterelnök és Miloš Zeman államfő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy a Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv engedélyét. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.