Meghalt Jan Olszewski egykori lengyel kormányfő

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jan Olszewski egykori lengyel kormányfő – közölte pénteken a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt egyik vezetője.

Forrás: MTI2019. 02. 08. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antoni Macierewicz tájékoztatása szerint Olszewski előző nap hunyt el egy varsói kórházban. Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a néhai politikus hűségesen szolgálta Lengyelországot és a lengyeleket.

Olszewski Varsóban született 1930. augusztus 20-án. Tizenévesként, a II. világháború idején, 1944-ben részt vett a varsói felkelésben a náci német megszállók ellen.

Az 1980-as években egyik vezető személyisége volt a Szolidaritás, az akkori rendszerrel szemben álló mozgalomnak, és egyik alkotója volt alapokmányának. Ellenzékieket képviselt védőügyvédként az ellenük indított perekben.

Részt vett 1989-ben a rendszerváltáshoz elvezető kerekasztal-tárgyalásokon. Kormányfő volt hat hónapig, 1991 és 1992 között, később Lech Kaczynski néhai lengyel elnök tanácsadója volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.