Meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban

Március 28-ig lenne érvényben a teljes zárlat, viszont bizonyos korlátozásokat feloldanának.

Forrás: Reuters, Deutsche Welle, MTI2021. 03. 03. 11:43
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. február 11. Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekrõl beszél a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. február 11-én. MTI/AP/Michael Sohn Fotó: Michael Sohn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország a koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások meghosszabbítását tervezi

– derült ki a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mai tanácskozására készült javaslat kiszivárogtatott vázlatából. A Reuters hírügynökség mai értesülése szerint Angela Merkel kancellár várhatóan elfogadja a javaslatot.

A dokumentum szerint három héttel, március 28-ig hosszabbítanák meg a teljes zárlatot, azonban bizonyos korlátozásokat feloldanának. Merkel és Olaf Scholz alkancellár elmondta, hogy fokozatos, óvatos nyitást terveznek. A kancellár, valamint a tartományi miniszterelnökök is egyetértett abban, hogy azokon a területeken, ahol nagymértékben csökkent a koronavírus-fertőzések száma, megkezdődhet a korlátozások enyhítése, melyet bizonyos üzletek újranyitásával kezdenének. A kiszivárogtatott dokumentum szerint olyan kereskedelmi egységek várhatnák újra vásárlóikat, mint például a virágüzletek, a könyv- és kertészeti boltok. Az új rendelkezések – a korábban kinyitott fodrászatok mellett – a kozmetikai szalonok és az autósiskolák működését is engedélyeznék. Ahhoz azonban, hogy mindez lehetséges legyen, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság-mutatónak – az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma – tartósan 35 alá kell süllyednie. Amennyiben ez bármely tartományban érvényesül, ott a teljes kiskereskedelmi ágazat felszabadítására, valamint az állatkertek és múzeumok kinyitására lehet számítani.

Egy berlini fodrászüzletben
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A kiszivárogtatott tervezet vázlata szerint március 7-től két háztartásból – a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva – legfeljebb öt személy gyűlhet össze. A jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében két háztartásból összesen két fő találkozhat. A dokumentum az oltások beadásával, valamint a nagy mennyiségű gyors antigéntesztek érkezésével indokolta egyes korlátozások enyhítését. A nyugat-európai országban eddig több mint négymillióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, és kétmillió fölött van azok száma, akik már a második oltáson is túl vannak.

Németország heti legalább egy ingyenes tesztet biztosít minden iskola tanulójának és tanárainak

– áll a tervezetben, mely szerint a vállalatok is felajánlhatják a tesztek elvégzését munkavállalóik számára, továbbá az egészségügyi minisztérium június végéig heti két ingyenes koronavírus-tesztet kíván ajánlani minden állampolgárnak.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint azonban Merkel olyan sürgősségi intézkedések meghozatalát is lehetővé tenné, melyeket akkor alkalmaznának, ha a fertőzöttségi mutatók hirtelen megemelkednének. Az elmúlt napok statisztikai adatai szerint növekvő tendenciát mutat az új megbetegedések száma. A kancellár felhívta a figyelmet, hogy az új esetek mintegy felét a fertőzőbb, újonnan megjelent mutáns variánsok okozzák. A Deutsche Welle német hírportál értesülései szerint húsvét közeledtével várhatóan arra is fel fogja hívni a kormány a lakosság figyelmét, hogy amennyiben lehet, kerüljék mind a belföldi, mind a külföldi utazásokat, azonban bizonyos szabályokat betartva a rokonlátogatásokat engedélyezik.

Németországban a múlt héten térhettek vissza az általános iskolák tanulói a tantermekbe, bár sokak szerint korai volt még az oktatási intézményeket kinyitni, és ezt megelőzően gondoskodni kellett volna a tanárok beoltásáról. A legtöbb üzlet december 16. óta van zárva, mikor a kormány döntése szerint szigorúbb korlátozásokat vezettek be. Az éttermek, bárok, sport- és szabadidős helyek pedig november 2-án zárták be kapuikat vendégeik előtt. A szállodák egyelőre nyitva vannak, azonban kizárólag olyan vendégeket fogadhatnak, akik üzleti úton vannak. A megerősített koronavírus-esetek száma mára 6492-vel nőtt és 412 halálesetet jelentettek a hatóságok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.