Melegrekord dőlhet meg Nyugat-Európában

A párizsi prefektúra közleménye szerint „június­ban precedens nélküli kánikula lesz Párizsban” a héten, a melegrekordok várhatóan megdőlnek.

Magyar Nemzet
2019. 06. 25. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország egész területén intenzív rekordmelegre kell számítani a héten: hétfőtől kezdve egy héten át a hőmérő higanyszála az ország legnagyobb részén napközben 35 és 40 fok közé emelkedik, és helyenként meg is haladja majd azt a francia meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint. A párizsi prefektúra közleménye szerint „június­ban precedens nélküli kánikula lesz Párizsban” a héten, a melegrekordok várhatóan megdőlnek. Ilyen korai kánikula 1947 óta nem volt a francia fővárosban, és akkor sem tartott olyan sokáig, mint amilyen hosszú ezúttal lesz. A legmelegebb napokra a hét közepén, szerdán és csütörtökön lehet számítani, a prognózisok szerint Párizsban egészen vasárnapig 39, Lyonban 40 fok várható, írja az MTI.

Rendkívül erős és tartós hőhullámra figyelmeztet a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD), hétfői előrejelzése szerint akár a több mint 70 éve felállított melegrekord is megdőlhet a következő napokban. Az ország területének nagyjából kétharmadára hőségriasztást adtak ki. Az Ulla nevű fronttal Afrikából Németország fölé örvénylő száraz, meleg légtömegek révén napról napra nagyobb lesz a kánikula.

Közben Romániában országszerte 72 településen – köztük több székelyföldi térségben – okoztak károkat az intenzív esőzések nyomán keletkezett áradások. Az utóbbi 24 órában több mint száz lakost lakoltattak ki elővigyázatosságból, csaknem ötvenet pedig már menteni kellett a házaikat elöntő víz miatt – közölte hétfőn a román katasztrófavédelmi felügyelőség. A tűzoltókat 65 lakóházhoz és 78 gazdasági épülethez hívták kiszivattyúzni a vizet. A viharos szél több mint félszáz fát döntött az utakra, parkoló autókra, villanyvezetékekre.

Heves zivatar okozott vasárnap este áradásokat Belgrádban is, ahol egy óra alatt annyi csapadék esett, mint rendesen egy hónap során szokott. A víztömegek a belvárosban és a külterületeken is közlekedési káoszhoz vezettek. A villamosjáratok teljesen leálltak, a Belgrádon átvezető autópályát pedig az árvíz miatt le kellett zárni, a tűzoltóság megállás nélkül bevetésen volt. A szerb fővárosba vezető bekötőutakon is komoly torlódások voltak. ­Autók százai várakoztak a lezárt utakon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.