Merkel és Putyin egyeztetett a normandiai négyek tervezett újabb csúcstalálkozójáról

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai válság megoldásán dolgozó normandiai négyek országcsoport (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) vezetőinek tervezett újabb találkozójáról – közölte csütörtökön a német kormányfő szóvivője.

Forrás: MTI2019. 08. 29. 18:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkel és Vlagyimir Putyin egyetértett abban, hogy a kelet-ukrajnai válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodás végrehajtásának előmozdítása érdekében tovább kell folytatni a csúcstalálkozó előkészítését.

Mindketten hangsúlyozták azt is, hogy sürgetően fontos az orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról rendelkező leendő szerződésekről szóló tárgyalások felgyorsítása.

Beszéltek a szíriai helyzetről is, különösen az ország északnyugati részén zajló fegyveres összecsapások elmérgesedéséről és arról, hogy az ENSZ felügyelete mellett meg kell kezdeni a konfliktus politikai rendezésének folyamatát. Ezzel összefüggésben mindketten megerősítették, hogy támogatják a világszervezet különmegbízottja, Geir Pedersen törekvéseit.

A megbeszélés témái között volt a líbiai helyzet is, amellyel kapcsolatban egyetértettek abban, hogy támogatni kell az ENSZ líbiai különmegbízottja, Ghassan Salamé terveit – áll a közleményben.

A normandiai négyek vezetőinek tervezett új találkozójáról elsőként Emmanuel Macron tett bejelentést. A francia államfő hétfőn elmondta, hogy a világ hét legfejlettebb ipari országát (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország) összefogó G7 csoport támogatásával szeptemberben felújítják a tanácskozást. Mint mondta, a csoport biarritzi értekezletén jóváhagyták, hogy Franciaország és Németország „a normandiai négyek formájában csúcstalálkozót szervezzen a következő hetekben konkrét eredmények elérése érdekében”.

Franciaország és Németország 2014 óta igyekszik közvetíteni Ukrajna és Oroszország között a válság megoldása érdekében. A legutóbbi csúcstalálkozót 2016-ban tartották Berlinben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.