Nagy-Britannia után Ausztrália is menedéket kínál hongkongiaknak

Ausztrália is fontolóra veszi, hogy menedéket ad azoknak a hongkongi lakosoknak, akiket fenyeget a Hongkongra vonatkozó új kínai nemzetbiztonsági törvény – jelentette ki Scott Morrison kormányfő.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2020. 07. 02. 11:34
Fans wearing protective masks enjoy a band's performance at Hidden Agenda: This Town Needs (TTN) Live House during the club's last concert as business plummets due to the fear of the coronavirus, in Hong Kong
Rajongók egy hongkongi rockegyüttes koncertjén. Az élet megy tovább Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia után most a canberrai kormány jelentette be, hogy menekülőútvonalat kínálna a hongkongi tüntetők számára. Az ausztrál kormányfő bejelentette, hogy a kabinet hamarosan olyan lehetőségeket vitat meg, amelyek hasonlatosak a brit miniszterelnök által a hongkongiaknak korábban felkínáltakkal. Mindez történt alig egy nappal azt követően, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, London lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást az úgynevezett brit tengerentúli státussal rendelkező hongkongiaknak. Ez mintegy hárommillió embert érint. Johnson szerint a hongkongiak a program keretein belül később akár brit állampolgárságért is folyamodhatnak.

– Ha azt kérdezik, hogy készek vagyunk-e egy ilyen döntés meghozatalára és támogatására, akkor a válaszom: igen – fogalmazott Scott Morrison ausztrál kormányfő. Canberra ideiglenes – akár három évre szóló – védelmet nyújtó vízumot adhat Hongkong lakóinak, hogy menekültként éljenek az országban.

Kína a héten a hongkongi jogalkotó tanácsot megkerülve fogadta el az új nemzetbiztonsági törvényt. Marise Payne ausztrál külügyminiszter azt mondta, hogy a törvény fenyegetést jelent Hongkong jogi, igazságügyi függetlenségére, lakóinak jogaira és szabadságára.

Azzal, hogy Ausztrália biztonsági menedéket ad Hongkong lakóinak, tovább feszíti a kapcsolatait Kínával, amely legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Peking szerint joghézagokat szüntet meg a Hongkongban újonnan életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény, amelyet sokan amiatt bírálnak, hogy tovább csökkentheti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját. Az új törvény értelmében Peking joghatóságot fog gyakorolni az olyan „bonyolultnak” tekintett esetek felett, amelyeknél a belügyekbe való külföldi beavatkozás vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető komoly fenyegetés merül fel, esetleg a helyi hatóságok nem tudják hatékonyan betartatni a törvényt. A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtön kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol.

A brit kormányfő szerint a kínai kormány által elfogadott és bevezetett nemzetbiztonsági törvény a Hongkong státusát rögzítő, 1984-ben aláírt kínai-brit közös deklaráció egyértelmű és súlyos megsértése. Úgy vélte, a törvény megsérti Hongkong kiterjedt autonómiáját és veszélyezteti a közös deklaráció által védett szabadságjogokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.