Napokon belül eldőlhet a varsói kormánykoalíció sorsa

A hétfői egyeztetések nem jártak sikerrel, de a kormány tagjai készek a kompromisszumra.

2020. 09. 21. 18:04
European Parliament election in Poland
epa07602494 Leader of the Polish Law and Justice (PiS) rulling party Jaroslaw Kaczynski (C) casts his vote at a polling station during the European elections in Warsaw, Poland, 26 May 2019. The European Parliament election is being held by member countries of the European Union from 23 to 26 May 2019. EPA/TOMASZ GZELL POLAND OUT Fotó: TOMASZ GZELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hozott eredményt a válságba került lengyel kormánykoalíció pártjainak hétfői egyeztetése sajtóértesülések szerint. A Wpolityce jobboldali hírportál tájékoztatása szerint kedden vagy szerdán folytatódnak a tárgyalások, ezúttal Jarosław Kaczyński, a nagyobbik kormánypárt, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, illetve Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a Szolidáris Lengyelország elnöke tart négyszemközti egyeztetést. A lengyel parlament alsóházában, a 460 fős szejmben a jobboldali koalíciós partnereknek összesen 235 mandátumuk van, ebből 198 a PiS-é, 19 a Szolidáris Lengyelországé és 18 az Egyetértés párté.

A pártok múlt héten kerültek vitába, azután, hogy a parlamentben szavazást tartottak az új állatvédelmi törvénytervezetről. Ennek értelmében betiltják a szőrmeállatok tenyésztését, s kizárólag a hazai szükségletek kielégítésére korlátozzák a halal- és kóserhús forgalmazását. Lengyelországot Európa egyik legnagyobb halal- és kóserhús exportőreként tartják számon. A két kisebbik párt képviselői, illetve a Jog és Igazságosság tizenöt honatyája is a szóban forgó törvénytervezet ellen szavazott, köztük Jan Krzysztof Ardanowski agrárminiszter, aki szerint a a jogszabály árt az állattenyésztőknek. Az Egyetértés pártja több időt hagyna az állattenyésztőknek, hogy átálljanak az új rendszerre.

A PiS bejelentette, hogy kisebbségi kormány alakítását fontolgatják, de az előre hozott választások lehetősége is felmerült. Zbigniew Ziobro – aki többek között harciasan szállt szembe az elmúlt években a lengyel igazságügyi reformokat ért nyugati bírálatokkal – már jelezte: amennyiben eltávolítják posztjáról, garantált, hogy pártja nem támogatja a kormányt. A pártelnök-miniszter ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozta: kész a kompromisszumra, szerinte érdemes fenntartani a koalíciót, amely öt éve sikeresen irányítja Lengyelországot. A koalíciós feszültségek azzal is összefüggésben állnak, hogy az októberre tervezett kormányátalakítás részeként mindössze egy-egy tárcája maradna a két kisebbik koalíciós pártnak, másrészt a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés is garanciát akart kapni, hogy a következő választáson is rajta lesznek a PiS listáján.

– Közel húsz minisztériumunk van, azt szeretnénk, ha ebből tizennégy maradna, ezért a tárcák csökkentése biztosan előttünk áll. Túl sok a miniszterhelyettes és az államtitkár is. A cél, hogy a kormány munkája hatékonyabbá váljék, és kicsit lendületet és lelkesedést adjunk a miniszterek munkájához, akik ezentúl nagyobb gazdasági és társadalmi egységeket összekapcsoló tárcákat irányítanak majd – mondta a Magyar Nemzetnek még a múlt héten kirobbant kormányválság előtt Ryszard Terlecki, a PiS alsóházi elnöke. A politikus már akkor előrevetítette, hogy viták várhatók a tárcák elosztásáról, ám hangsúlyozta: a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés képviselői a PiS listájáról indultak, önállóan nem mérettették meg magukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.