Nem hozott békét a tűzszünet Hegyi-Karabahban

A szombat délben életbe lépett tűzszüneti megállapodás ellenére éjszaka is folytatódtak a harcok Hegyi-Karabahban.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 11. 12:47
null
Sztepanakert, 2020. október 10. Az azeri tüzérségi támadás során megrongálódott villanyvezetékeket szerelik a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fõvárosában, Sztepanakertben 2020. október 10-én. Örményország és Azerbajdzsán tûzszünetben állapodott meg a nap folyamán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén. Jereván és Baku megállapodott arról, hogy érdemi tárgyalásokat kezd az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével a konfliktus békés rendezésérõl. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hozta meg a békét az Örményország és Azerbajdzsán között megkötött, szombat délben életbe lépett tűzszüneti megállapodás. Már a fegyvernyugvás kezdetét követő órákban is harcokat jelentettek egyes frontszakaszokon, de éjszaka a támadások újult erővel folytatódtak. Baku vasárnap reggel arról számolt be, hogy szombat éjszaka sorozatvető rakétákkal lőtték Gjandzsa városát, ami Azerbajdzsán második legnagyobb települése, ahol ráadásul az ország energiaszükségletének harmadát előállító erőmű is található. Az azeri elnök segédje, Hikmet Gadzsijev szerint heten vesztették életüket a támadásban.

De hasonló támadásokról számoltak be az azeri oldalról Hegyi-Karabahban is: Sztepanakertet, a vitatott hovatartozású köztársaság fővárosát tüzérségi találatok érték, a sajtó a frontvonal mentén hallható robbanásokról is beszámolt. Mindkét fél vasárnap reggel tagadta a másik megtámadását, a tűzszünet megsértését.

– Örményországgal szemben Azerbajdzsán teljes mértékben betartja a humanitárius tűzszünet követelményeit – írta közleményében az azerbajdzsáni védelmi minisztérium. Hegyi-Karabah vezetője ugyanakkor arról számolt be, hogy a harcok teljes felfüggesztésére nem került sor.

– A ma reggel viszonylag nyugodt volt, de nem tudjuk, hogy meddig tart majd ez a nyugalom – jelentette be a vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatón Araik Arutyunyan karabahi vezető. – Könnyű tűzváltás zajlik a frontvonalon, amit nem is harcnak, hanem inkább küzdelemnek neveznék – idézte Arutyunyan szavait az orosz Kommerszant lap.

Az azeri tüzérségi támadás során megrongálódott villanyvezetékeket szerelik a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosában, Sztepanakertben október 10-én. Fotó: MTI/AP

A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de 1991-ben függetlenségét kikiáltó, többségében örmények által lakott Hegyi-Karabah területén szeptember 27-én törtek ki ismét harcok. A katonai műveletek intenzitásban megközelítették a három évtizeddel ezelőtti, lényegében lezáratlan háborút. Mindkét oldal veszteségei több száz – vagy akár ezer – főre tehetők. A konfliktus eszkalációja akár klasszikus háborúhoz is vezethetett volna Örményország és Azerbajdzsán között. A majdnem két hétig tartó eseményeknek orosz közreműködéssel próbáltak véget vetni: a Moszkvában több mint tíz órán keresztül tartott, péntek késő éjszakáig nyúló tárgyalásokon úgy nevezett „humanitárius tűzszünetről” sikerült megállapodást kötni, amely szombat délben lépett életbe. A tűzszünet ugyanakkor csak átmeneti jellegű, és nem kínál semmiféle megoldást a kirobbant konfliktusra: célja fogolycsere, valamint az áldozatok holttestének összegyűjtése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.