Nem indul az elnökválasztáson Bolívia ideiglenes államfője

Nem indul jelöltként az elnökválasztáson Jeanine Áñez Bolívia ideiglenes államfője – közölte csütörtökön az El Deber című helyi lap, az Elnöki Hivatal vezetőjére hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 12. 06. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatásból kiderült, hogy az átmeneti kormány nem fog támogatni egyetlen egy jelöltet sem, a választásokat követően pedig távozik a hatalomból.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után a baloldali jelölt, Evo Morales, a latin-amerikai ország előző elnöke bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges abszolút többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. Legfőbb vetélytársa a választásokon, Carlos Mesa, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője bejelentette, hogy nem ismeri el Moralest győztesnek.

A csalás gyanúja miatt Morales, aki 2006 óta állt az ország élén, kénytelen volt lemondani, és elmenekült az országból.

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Áñez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét, és új elnökválasztásokat tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.