Nem lesz összefogás Salvini ellen

Az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni az ellenzéki Demokrata Párttal az esetleges előre hozott választások elodázása érdekében – közölte Luigi Di Maio, a párt vezetője.

Magyar Nemzet
2019. 08. 13. 6:54
Italian Deputy Prime Minister and Labour Minister Luigi di Maio arrives for a meeting at parliament, as Italian Senate is due to set a date to hold a no-confidence vote in the government in Rome
Nagy médiaérdeklődés övezi Luigi Di Maio következő lépését Fotó: Remo Casilli Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) az esetleges előre hozott választások elodázása érdekében – közölte Luigi Di Maio, az M5S vezetője tegnap. Hangsúlyozta: senki sem akar az ­M5S-en belül koalíciót Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfő pártjával az új választások elkerülése érdekében.

Az M5S jelenlegi koalíciós partnere, a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga a múlt héten mondta fel az együttműködést. Salvini akkor úgy fogalmazott: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Később pedig aggasztónak nevezte azt, hogy az M5S a Ligát megkerülve összeállna a PD-vel egy új kormánykoalíció érdekében.

Nagy médiaérdeklődés övezi Luigi Di Maio következő lépését
Fotó: Reuters

Luigi Di Maio, az M5S vezetője tegnap árulással vádolta meg Salvinit, illetve azzal, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (Forza Italia) akar összeállni. „Megadtuk az esélyt a Ligának, hogy együtt kormányozza velünk Olaszországot. Salvini úgy döntött, visszatér Berlusconihoz. A legjobbakat kívánjuk neki” – jelentette ki gúnyolódva Di Maio.

A nap folyamán összeültek a szenátusi frakcióvezetők, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját – jelentette az MTI. Amennyiben nem sikerül egyhangúlag dűlőre jutniuk, a kérdés a szenátus elé kerül szavazásra. A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló végső döntés Sergio Mattarella államfő kezében van.

– A jelenlegi olasz kormánykoalíciónak létre sem szabadott volna jönnie, hiszen a két pártnak szinte minden témában eltérő a véleménye. Egyedül a migrációs kérdésekben értettek valamennyire egyet – mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő tegnap az M1 aktuális csatornán. Szerinte a Liga egy előre hozott választáson előnyösebb helyzetben lenne, mint az Öt Csillag Mozgalom, mivel a nagyobbik kormánypártnak a tavalyi választásokon mért támogatottsága megfeleződött, most csak 17 százalékos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.