Nyert Zelenszkij pártja

Az elnök pártjára a választáson részt vevők 43,9 százaléka szavazhatott. A második helyen a Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Életért párt végzett 11,5 százalékkal az exit poll szerint.

Magyar Nemzet
2019. 07. 22. 6:54
Voters visit a polling station during Ukraine's parliamentary election in Kiev
UKRAINE-ELECTION/ Fotó: Gleb Garanich Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a tegnap megtartott előre hozott parlamenti választást az esti urnazárás után közzétett exit poll felmérések szerint, jelentette a távirati iroda. A szavazókörökből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló, úgynevezett nemzeti exit poll felmérésből az derül ki, az elnöki pártra a választáson részt vevők 43,9 százaléka szavazhatott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Életért párt végzett 11,5 százalékkal az exit poll szerint.

Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, az ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rock­énekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal. Csekély eltéréssel, csaknem ugyanilyen eredményekre jutott a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága nevű szervezet is. Több párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Fotó: Reuters

Zelenszkij este bejelentette – még az exit poll eredmények ismeretében –, hogy tárgyalni hívja Vakarcsukot, és egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről kíván vele megbeszélést folytatni. Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a kormányfői poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.

A pártlistán most bejutott öt pártból a jelen formában csak a Hazának volt az előző ciklusban is parlamenti képviselete, írta tegnap este a Kárpáti Igaz Szó hírportál. Porosenko korábbi tömörülése széthullott, a maradékból szervezte újra a mostani pártját. A Nép Szolgája és a Hang új formációk. A listás eredmények alapján csak 225 mandátumot osztanak ki, a fennmaradó 225 hely egyéni választókerületekben dől el, de a kelet-ukrajnai konfliktus miatt 26 választókerületben nem tartottak szavazást. A hivatalos végeredmény kihirdetésére két hete van a központi választási bizottságnak. Andrij Parubij távozó házelnök szerint az új parlament alakuló ülésére leghamarabb augusztus végén kerülhet sor, de elképzelhető, hogy átcsúszik szeptemberre.

Időzített provokáció

Nyilatkozatban hívta fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szombaton a kárpátaljai közvélemény figyelmét arra, hogy egy nappal a tegnapi parlamenti választások előtt ismeretlenek a szervezet elnökének nevében megtévesztő SMS-eket küldtek szét a vidék lakosságának. A KMKSZ a magyar jelöltek elleni újabb provokációnak nevezte a kampánycsendet megsértő akciót. A magyar szervezet közölte, feljelentést tettek az illetékes hatóságnál. A KMKSZ előzőleg azt is elítélte, hogy péntekre több magyarlakta településen is hamis szórólapok jelentek meg, azzal az állítással, hogy Petro Porosenko volt államfő támogatja a szervezet jelöltjét. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.