Nyugat-balkáni embercsempész bandát számolt fel az Europol

A bűnözői csoport tagjai április óta 150 szíriai, iraki, iráni, eritreai és afganisztáni illegális bevándorlót próbáltak meg bejuttatni az Európai Unió területére.

Forrás: MTI2019. 10. 22. 19:34
null
Minden ezzel ellenkező állítás ellenére sem állt meg az Európára nehezedő migrációs nyomás Fotó: YOAN VALAT Forrás: MTI/AP/Michel Spingler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-balkáni embercsempész bandát számolt fel az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) szlovén, horvát, olasz és boszniai rendőri segítséggel – közölte a horvát sajtó kedden.

A nemzetközi akcióban tíz szlovén, horvát, szerb és boszniai állampolgárt vettek őrizetbe, akik Bosznia-Hercegovinából csempésztek migránsokat Horvátországba, majd onnét Szlovéniába és más európai uniós országokba. A hálózat feje egy 28 éves szlovén állampolgár volt.

A bűnözői csoport tagjai április óta 150 szíriai, iraki, iráni, eritreai és afganisztáni illegális bevándorlót próbáltak meg bejuttatni az Európai Unió területére, egyenként 1500 és 3000 euró (mintegy 500 ezer és egymillió forint) közötti összeg ellenében.

A migránsokat gépkocsikkal vették fel a boszniai határhoz közeli két horvát település, Sziszek és Lika területén, majd Isztriába szállították, ahol közvetlenül a szlovén határ mellett rakták ki őket. A migránsok a határon gyalog keltek át. A szlovén oldalon ismét embercsempészek vártak rájuk. A vádlottak ellen saját országukban indult eljárás.

Továbbra is százával juttatnák be Európába az illegális bevándorlókat

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára hivatalosan Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

A boszniai-horvát és a horvát-szlovén határon is mindennaposak a határsértések.

Az Europol az Európai Unió bűnüldöző ügynöksége, amely hágai központjából segíti az uniós tagállamokat a súlyos nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben.

Minden ezzel ellenkező állítás ellenére sem állt meg az Európára nehezedő migrációs nyomás
Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.