Olaszország a meggyilkolt nagykövetét gyászolja

Helyi fegyveresek végezték ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgáló diplomatát. Még mindig nem egyértelmű, miért.

2021. 02. 24. 12:25
null
Forrás: Facebook/Luigi Di Maio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai repülőgép fedélzetén szállították haza Olaszországba a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgált nagykövet és testőrének holttestét, akik két nappal ezelőtt egy merényletben vesztették életüket. A 43 éves Luca Attanasio és testőre, a 30 éves Vittorio Iacovacci az ENSZ Világélelmezési Programjának konvojával délelőtt 9 órakor indult el Goma városából, hogy meglátogassák Rutshurub település iskoláját, amely mintegy negyven kilométerre fekszik Gomától. Útközben azonban fegyveresek támadták meg őket. Az ENSZ közleménye szerint a támadók utasítására mindenkinek ki kellett szállnia a járművekből, ezt követően az egyik sofőrt, Musztafa Milambót agyonlőtték. Ezután a többi utast elvezették a járművektől. A hadsereg és a parkőrök a nyomukat követve utánuk eredtek, és ekkor tűzharc bontakozott ki. Sajtóértesülések szerint a támadást követően a nagykövetet egy közeli ENSZ-kórházba szállították a helyi parkőrök segítségével, azonban az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.

„Hazánk soha nem fog elfelejteni titeket”

– búcsúzott Luigi Di Maio olasz külügyminiszter közösségi oldalán Luca Attanasio nagykövettől és testőrétől, Vittorio Iacovaccitól.

Az ENSZ kihangsúlyozta: a támadás egy olyan úton történt, melyet korábban megtisztítottak a hatóságok annak érdekében, hogy a biztonsági kíséret nélküli konvoj zavartalanul közlekedhessen a két település között.

– Megígérem az olasz kormánynak, hogy hazám kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítsük, ki a felelős a gyilkosságért

– fogalmazott a támadást követően Marie Tumba Nzeza, a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminisztere, hozzátéve, hogy összesen hat fegyverest keresnek.

Luca Attanasio olasz nagykövet és testőre, Vittorio Iacovacci holtteste február 24-én hajnalban érkezett meg Rómába
Fotó: Facebook/Luigi Di Maio

Egyelőre senki nem jelentkezett a támadás végrehajtójaként. A kongói kormány azonban a Ruandai Demokratikus Felszabadítási erők (FDLR) nevű milíciát vádolta meg az akció végrehajtásával, melynek tagjai tegnapi közleményükben tagadták, hogy közük van a merénylethez. Pierre Boisselet, a Kivu Security Tracker, a forrongó térség megfigyelésével foglalkozó agytröszt szóvivője szerint nem lehet kizárni az FDLR érintettségét. Hozzátette, hogy a kormány sem talált eddig bizonyítékot korábbi állítása alátámasztására. Az ország keleti régiójában mintegy százhúsz fegyveres csoport működik, ami megnehezíti a hatóságok munkáját. A Reuters hírügynökség értesülései szerint olasz nyomozók is a közép-afrikai államba utaztak, hogy állandó kapcsolatban legyenek a kongói rendőrséggel.

A diplomata 2017 óta szolgált a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nős volt, házasságából három gyermeke született. Attanasio volt az első olasz nagykövet, akit szolgálat közben meggyilkoltak. A diplomata a vasárnap estét még humanitárius dolgozókkal együtt töltötte Goma városában, egy olasz étteremben. Miriam Ruscio, az AVSI szervezet munkatársa azt mondta róla, hogy barátságos volt és valóban érdeklődött tevékenységük iránt. Attanasio és testőre holttestének Rómába érkezésekor Mario Draghi olasz miniszterelnök is megjelent a Ciampino repülőtéren.

– Képes volt mindenkivel úgy beszélni, hogy az illető érezze, fontos személy. Nem ennek kellett volna az utolsó útjának lennie

– emlékezett meg a nagykövetről barátja, Dario Tedesco olasz vulkanológus.

Az ENSZ békefenntartó és humanitárius segítségnyújtási missziója a Kongói Demokratikus Köztársaságban az egyik legnagyobb és legveszélyesebb ilyen jellegű művelet a világon – állítják a szakértők. Az országban legutóbb 1993 januárjában fordult elő a mostanihoz hasonló eset, akkor Philippe Bernard, francia diplomatát ölték meg a kinshasai zavargások során. Az FDLR a ruandai lázadók egyik utolsó csoportja, amely még aktív. Elődszervezete már az 1990-es években megalakult, a milícia vezetői állítólag részt vettek az 1994-es ruandai népirtásban. Szintén a csoportot teszik felelőssé korábbi emberrablásokért is, köztük két brit turista elrablásáért, akiket 2018 májusában több napig fogva tartottak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.