Orbán–Jansa találkozó: Az oltás életet ment

A magyar kormányfő szlovén kollégájával tárgyalt Portóban az uniós csúcs előtt.

Forrás: MTI2021. 05. 06. 20:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Szlovénia járványügyi védekezéséről, az oltás nélkülözhetetlen szerepéről cserélt eszmét Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén miniszterelnök csütörtök este a portugáliai Portóban, ahol másnap mindketten részt vesznek az EU szociális csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Egyetértettek abban, hogy csakis az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni.

Orbán Viktor kifejtette: a Magyarországon immár széles körben hozzáférhető vakcináknak köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal ismét igénybe lehet venni a szolgáltatásokat.

A miniszterelnökök hangsúlyozták: a járvány még nem múlt el, ezért a magyaroknak és a szlovéneknek is felelősséget kell vállalniuk önmagukért és másokért. Mindenki, aki még nem tette meg, oltassa be magát – szorgalmazta Orbán Viktor és Janez Jansa.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10159236023316093/

Az Európai Unió előtt álló szociális kihívásokra Magyarország számára a munka, a család és az innováció a megoldás – jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ma a portugáliai Portóban. A magyar miniszter azt követően nyilatkozott a közmédiának, hogy megbeszélést folytatott Ana Mendes Godinho munkaügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszterrel. Ebben a félévben Portugália az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, Portóban pénteken és szombaton elsősorban szociális témákra összpontosító uniós csúcstalálkozót tartanak. Novák Katalin kijelentette:

Magyarország egyebek között azt kívánja bemutatni, hogy a szociális típusú célokat, köztük a szegénység csökkentését és a gyermekek szegénységnek való kitettségének csökkentését el lehet érni erős családpolitikával és munkaalapú gazdaságpolitikával.

Leszögezte: az uniós konferencián is azt fogja hangsúlyozni, hogy Magyarország számára a megoldás a munka, a család és az innováció, hogyan tudunk innovatív módon reagálni az új kihívásokra úgy, hogy közben erősnek őrizzük meg a családokat. Magyarország a koronavírus-járvány idején is meg tudta tartani a munkahelyeket, újakat is tudott teremteni, és ebben segítette az otthonteremtési program – emelte ki a miniszter. Hangsúlyozta: a kormány nem hagyja szőnyeg alá söpörni a magyar érdekeket az EU-n belül. Ha egyesek olyan általános megoldásokban gondolkodnak is, amelyek például a bevándorlókat is kiszolgálnák azokban az országokban, ahol magasabb az arányuk, Magyarország szeretné megőrizni szuverenitását. Nem tud beleegyezni olyan egységes adórendszerbe sem, amely azt eredményezné, hogy magasabbak lesznek az adók Magyarországon. A kormány nem hajlandó lemondani olyan eredményekről, mint hogy bizonyos adókat alacsonyan tud tartani, van családi adókedvezmény, alacsonyabb a társasági adó, a fiatalok számára jövőre be tudja vezetni az szja-mentességet, és a négygyermekes édesanyák is adómentességet élveznek.

Novák Katalin elmondta: portugál partnere is meglepetéssel hallgatta, hogyan tud kéz a kézben járni egy sikeres gazdaságpolitika és egy sikeres családpolitika.

Magyarország a GDP öt százalékát családtámogatásra fordítja, mégis meg tudta őrizni versenyképességét. Az elmúlt tíz évben ráadásul hazánkban nőtt a második legnagyobb mértékben a női foglalkoztatottság. Utóbbi is azt a törekvést támasztja alá, hogy a családalapítás és a munkavállalás nem zárja ki egymást – mutatott rá a miniszter. Kitért arra is, hogy a portugál megközelítés alapvetően különbözik a magyartól: Lisszabonban segélyalapú, Budapesten munkaalapú megközelítésben gondolkodnak. – Magyarországon abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és tisztességes munkából való megélhetést kell biztosítani az embereknek, azt kell lehetővé tennünk, hogy mindenki a munkájából nevelhesse a gyermekeit, és tisztességesen el tudja tartani a családját – fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve, bíznak abban, hogy ez évről évre könnyebben megy.

Portugáliában nincs erős családpolitika, nincsenek országos szinten magas családi támogatások, mint Magyarországon. A gyermekvállalási kedv is alacsony, egyre kevesebb a házasságkötés. Ők inkább a migrációban látják a demográfiai gondok megoldását, míg a magyar kormány a gyermekvállalást szeretné segíteni – emelte ki a családokért felelős miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.