Óvatosak a nyugati államok a Johnson & Johnson vakcinájával

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az előnyök felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 14. 21:27
null
-, 2021. február 5. 2021. február 5-én a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat által közreadott kép annak kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyû Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolákról az Egyesült Államokban 2020. december 2-án. A Johnson & Johnson 2021. február 4-én kérelmet nyújtott be az amerikai hatóságokhoz, hogy engedélyezzék egydózisú vakcinájának használatát. MTI/AP/Johnson & Johnson Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország mellett Ausztria, Hollandia, Dánia és Olaszország is felfüggeszti a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának használatára vonatkozó terveit, miután hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében.

A svéd egészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint kivárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit az ügyben. – Addig is azt tanácsoljuk, hogy ne használják a vakcinát – mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője. Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a nap folyamán közölte, hogy a készítmény újbóli alkalmazása előtt ki kell deríteni többet a trombózisos esetekről. Olaszország szintén leállította a vakcina alkalmazását. Az első szállítmány kedden érkezett meg Olaszországba, de a készítményt egyelőre nem osztják szét a regionális oltóközpontok között. Franciaország szintén szerdán jelentette be, hogy a Johnson & Johnson vakcináját ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdai tájékoztatása szerint vizsgálataik eddigi eredményei azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dánia nem használja többé az AstraZenecát. Dániában teljesen leállítják az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának a használatát, az erről szóló döntést szerdán jelentette be Søren Brostrøm, a dán egészségügyi hatóság igazgatója. Annak a körülbelül 150 ezer embernek, aki az országban már megkapta az első dózist az oltóanyagból, más vakcinából fogják felajánlani a másodikat. Továbbá közölte: tapasztalataik szerint nagyjából negyvenezer, AstraZeneca-vakcinával beoltott személy közül egynél jelentkeznek súlyos mellékhatások. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előző héten megállapította, hogy lehetséges az összefüggés az oltóanyag és a korábban jelzett, nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, a vakcina előnyei azonban továbbra is messze felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Lettország kész átvenni a Dánia által lemondott AstraZeneca-oltóanyagkészletet – közölte Daniels Pavļuts lett egészségügyi miniszter szerdán. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.