Pakisztán szabadon engedte az indiai vadászpilótát

Annak ellenére, hogy Iszlámábád pénteken elengedte a szerdán elfogott indiai pilótát, Újdelhi továbbra is rendkívüli figyelemmel követi Pakisztán minden lépését a két nagyhatalmat megosztó kasmíri válság miatt. Közben Indiában betiltottak egy vallási-politikai szervezetet, Pakisztán viszont megnyitotta légterét.

Mártonffy Attila
2019. 03. 02. 7:46
Indian BSF soldiers keep vigil from a bunker near the fenced border with Pakistan in Suchetgarh
PAKISTAN-INDIA/ Fotó: Mukesh Gupta Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztán átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét szerdán lelőtte a pakisztáni légierő. Vartamant Vagah határátkelőnél adták át az indiai hatóságoknak, független nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A repülőezredest katonai konvoj szállította Lahorból a határvárosba. A pilótát egészségügyi ellenőrzésre egy amritszári kórházba szállítják, majd a katonai konvojjal utazik tovább a fővárosba.

Az MTI szerint Iszlámábád jelezte: békülési gesztusnak szánja az átadást, a kasmíri feszültségeket enyhítendő. A határátkelőnél indiaiak ezrei gyűltek össze, s zászlókat lobogtatva, énekelve, hősként ünnepelték a pilótát. A nagy számban felvonult újságírókat viszont egy kilométerrel visszaszorították a határtól – jelentette a helyszínről az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió riportere. Helyi források szerint a pilótát mind az indiai titkosszolgálat, mind a légierő illetékesei alaposan ki fogják kérdezni, s beláthatatlan ideig nem engednek a közelébe újságírókat.

A pilótaátadási gesztus ellenére India továbbra is fokozott éberségre hívott fel Pakisztánnal szemben.

– Teljesen felkészültünk, és fokozott készültségben vagyunk, hogy Pakisztán minden provokációjára válaszolni tudjunk. Az ismert események ellenére az indiai hadsereg továbbra is kész fenntartani a békét a térségben – idézte a távirati iroda Szurendra Szing Mahal dandártábornokot. Közben a terrorizmus elleni megalkuvás nélküli harc szükségességét hangsúlyozta telefonos megbeszélésén Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő.

„Az India és Pakisztán között kialakult válsághelyzet megvitatásakor Putyin kifejezte a gyors rendezésbe vetett reményét” – áll a Kreml által kiadott kommünikében. Sah Mahmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter egyidejűleg azt közölte, hogy nem vesz részt az Iszlám Együttműködés Szervezetének abu-dzabi ülésén, mert oda tiszteletbeli vendégként meghívták az indiai külügyminisztert is. Kuresi elmondta: India sem nem tagja az 57 államot tömörítő szervezetnek, sem megfigyelő státusszal nem rendelkezik. Pakisztánt alacsonyabb rangú tisztviselők képviselik majd a kétnapos eseményen.

Fotó: Reuters

Szintén pénteki fejlemény, hogy az indiai kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva öt évre betiltotta a Dzsmaat-e-Iszlami (JeI) vallási-politikai szervezetet Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részén. A hatóság azzal vádolja a szervezetet, hogy támogatja a fegyveres felkelést a vitatott hovatartozású területen. Egy héttel ezelőtt az indiai rendőrség letartóztatta a JeI háromszáz vezetőjét, köztük Abdul Hamid Fajez fővezért azzal a pulwamai öngyilkos merénylettel kapcsolatban, amelyben 42 indiai milicista vesztette életét.

A mostani egyébként már a harmadik betiltás a JeI 1942-es alapítása óta. Közben Pakisztán részlegesen feloldotta a polgári repülési tilalmat légterében. Pénteken csak néhány belföldi és külföldi járat indítását engedélyezték néhány nagyvárosban, a teljes zárlat hétfőn szűnik meg – közölte a pakisztáni polgári légi közlekedési hatóság. Utazók ezreit érintette, hogy Pakisztán csütörtökön a közte és India közötti kasmíri konfliktus miatt lezárta a légterét a kereskedelmi járatok előtt. Emiatt jelentős fennakadások voltak Európa és Délkelet-Ázsia főbb légi folyosóin.

Az, hogy India és Pakisztán a héten a háború szélére sodródott, számos hamis hírnek, videónak, képnek és üzenetnek szolgáltatott táptalajt a közösségi médiában, dühöt és a feszültség további növekedését váltva ki mindkét oldalon – hívja fel a figyelmet az Al-Dzsazíra. Többek között olyan, eredeti környezetükből kiragadott fotókat közöltek, amely egy közelmúltbeli indiai légi bemutatón megsérült pilótát vagy egy 2005-ös földrengés áldozatait mutatta be, s ezzel milliókat vezetett félre a Facebookon, a Twitteren és a Whats-Appon.

A hamis hírek kiszűrésére szakosodott weboldalak számtalan kérést kaptak újságíróktól a hírek, felvételek valóságtartalmának ellenőrzésére.

Aggasztó vizsgálat

– Igen, sajnos megvan az esély arra, hogy a jelenlegi szembenállás háborúvá fokozódik – mondta lapunknak Szultan Háli. A pakisztáni újságíró és politikai elemző úgy vélte, India vezetősége kiszámíthatatlan, és rendkívüli módon felháborodott a mostani események során. Rámutatott: az indiai közélet mérsékelt résztvevői, valamint a nemzetközi közösség egyaránt önmérsékletre szólította fel a nukleáris ütőerővel rendelkező két hatalmat, merthogy az esetleges háború katasztrofális hatással lenne a térségre és a világra nézve. Az elemző hozzátette, nézete szerint az egyetlen megoldás a kasmíri helyzet megoldására népszavazás lenne az ENSZ rendezésében, így a lakosság eldönthetné, Indiához vagy Pakisztánhoz szeretne-e tartozni. Szultan Háli leszögezte, Pakisztán a terrorizmussal vádolt szervezeteket mind feketelistára tette, s azt várja, hogy India álljon elő bizonyítékokkal arról, hogy hazája valóban részt vett-e bármilyen módon a pulwamai támadásban. „India egy elvetélt támadást hajtott végre. Azt követően tette ezt, hogy Pakisztán lelőtt két indiai vadászgépet, amelyek megsértették Pakisztán légterét, az erről szóló jelentést most is vizsgálják Iszlámábádban. Ha ebben konkrét bizonyítékok lesznek, Pakisztán lépni fog” – mondta Szultan Háli.

Úgy vélte, India megpróbálta a nemzetközi figyelmet elterelni az indiai igazgatású Kasmírban folyó eseményekről, egyben megszerezni az indiai tömegek szimpátiáját. Narendra Modi indiai miniszterelnök olyan támadást tervezett, amelyben végül több mint negyven indiai biztonsági ember halt meg. „Adil Dar, a feltételezett elkövető egy helyi kasmíri. A támadáshoz használt 300 kilogramm robbanószer pedig az indiai hadseregtől származik” – mondta az elemző, hozzátéve, a menetoszlop útja is bizalmas információ volt, amelyet nem lehetett volna kiszivárogtatni. Szultan Háli szerint a jelenlegi helyzet kialakulásában szerepet játszik az is, hogy 45 nap múlva választásokat tartanak Indiában, a kormányzó Bharatija Dzsanata Párt pedig elveszítette a népszerűségét, mivel nem sikerült megerősítenie az ország gazdaságát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.