Publikálta új követeléseit az amerikai Black Lives Matter mozgalom

Sürgeti az olasz baloldali politika az azonnali válás lehetőségét; tarolt a jobboldal a madridi választásokon. Olaszország a turistákkal indítaná újra a gazdaságát; az amerikai Black Lives Matter (BLM) mozgalom publikálta új követeléseit.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 05. 05. 15:34
Derek Chauvin trial
epa09105723 A young girl holds a flag reading 'Black Lives Matter' (BLM) as protesters march through downtown Minneapolis on the first day of opening statements for the murder trial of former Minneapolis police officer Derek Chauvin who was charged in the death of George Floyd, in Minneapolis, Minnesota, USA, 29 March 2021. EPA/CRAIG LASSIG Fotó: CRAIG LASSIG Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azonnali válás lehetőségét sürgeti az olasz baloldal

A kormánykoalíció részét képező Öt Csillag Mozgalom a házaspárok jogi szétválasztásához szükséges időtartam és bürokrácia csökkentésére tesz kísérletet. Bár 2015-ben az olasz jogalkotás bevezette a rövidített válást, amely 12-ről hat hónapra csökkenti az időintervallumot, az Öt Csillag Mozgalom politikusai további kurtításokat, azonnali és végleges búcsúvétel lehetőségét kérik abban az esetben, ha mindkét fél a beleegyezését adja a frigy felbontásába.

A tervezet kizárná a különélést, az átgondolás lehetőségét. A felterjesztők szerint az azonnali válás lehetősége a hosszadalmas és fájdalmas procedúrától, valamint a fölösleges költségektől szabadítaná meg a házastársakat.

Forrás: Agenzia Italia

Tarolt a jobboldal a madridi választásokon

Az eddigi néppárti elnök, Isabel Díaz Ayuso a vártnál jóval több szavazatot kapott, és kis híján megszerezte az abszolút többséget a régió kormányzásához. A baloldal történelme legrosszabb pozícióját szerezte meg a fővárosi régióban, mely nem túl biztató számukra a következő, 2023-as országos választásokra nézve.

A szélsőjobboldali Vox a negyedik helyen végzett Madridban, és ezzel 13 mandátumot zsebelt be. A szélsőbaloldali Podemos vezetője, Pablo Iglesias – aki a választások előtt még Spanyolország miniszterelnök-helyetteseként politizált –, az utolsó helyen zárt, tíz mandátummal. Iglesias bejelentette, hogy befejezi politikai pályafutását.

Forrás: RTVE

Olaszország turistákkal indítaná újra a gazdaságát

Az ország újraindításának sikeressége nagyban függ a turizmustól. – Gyertek Olaszországba nyaralni! – szól Mario Draghi kormányfő a külföldiekhez, és biztatja őket, hogy ne féljenek Itáliát választani úti célnak.

Az utólagos felmérések szerint a külföldi turisták távolmaradása hatvanszázalékos bevételkiesést, azaz 26 milliárd eurós veszteséget okozott az ország gazdaságának 2020-ban. A kormány arra készül, hogy május 15-től visszavonja az Olaszországba érkezők ötnapos házikarantén-kötelezettségét, hogy megkönnyítse érkezésüket.

Forrás: la Repubblica, Corriere della Sera

Az amerikai Black Lives Matter mozgalom publikálta új követeléseit

Az amerikai Black Lives Matter (BLM) mozgalom a weboldalán publikálta Vess véget a fehér felsőbbrendűségnek! címmel azokat a követeléseket, amelyeket az igazságosság jegyében az Amerikai Egyesült Államok kormányának szerintük teljesítenie kell.

A hét pontban megfogalmazott követelések a következők: az USA szenátusa azonnali hatállyal ítélje el Donald Trumpot, és tiltsa el attól, hogy a jövőben állami hivatalt tölthessen be; a kongresszus zárja ki a köreiből azokat a republikánusokat, akik az elnökválasztás után a választási eredmények megfordításán dolgoztak; vizsgálják ki az amerikai jogalkotó és rendfenntartó szerveket; végleg tiltsák el Donald Trumpot a közösségi médiától; szűnjön meg az amerikai rendőrség állami finanszírozása; ne legyen több terrorellenes törvény, arcfelismerő rendszer, amelyeket arra használhatna fel bárki, hogy a BLM-mozgalmat betiltsa; a kongresszus szavazza meg a Joe Biden elnök által kilátásba helyezett Breath Actet, azaz a Lélegezz! nevű törvényt.

Forrás: The Blaze, Black Lives Matter

(Borítóképen: Black Lives Matter feliratú zászlót tartó gyermek a Minneapolis belvárosában tartott tüntetésen. Fotó: EPA/Craig Lassig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.