Rasszizmussal vádolt kölni rendőrök

Három és fél évvel a nemzetközi botránnyá lett kölni szilveszteréjszaka után a legújabb németországi skandalum helyszíne is a nagyváros főpályaudvara.

2019. 06. 07. 16:00
Muslims listen to a Turkish imam during Friday prayers at the Turkish Kuba Camii mosque located near a hotel housing refugees in Cologne's district of Kalk
Török származású hívők a nagyváros egyik mecsetében Fotó: REUTERS/Wolfgang Rattay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél évvel a nemzetközi botránnyá lett kölni szilveszteréjszaka után a legújabb németországi skandalum helyszíne is a nagyváros főpályaudvara. Aiman Mazyek, a Muszlimok Központi Tanácsának elnöke „rasszista profilírozással” vádolta meg a kölni rendőrséget annak nyomán, hogy a rendfenntartók a közösségükhöz tartozó hívőkkel szemben léptek fel, a földre is teperve őket, miután terroristagyanúsnak vélték őket. Szemtanúk „hosszú öltözetben és mellényben” lévő tíz fiatalemberről számoltak be, akiktől az Allah, akbar! kiáltást is hallották. De utóbb kiderült, a ramadán muszlim böjti hónap végét ünneplőkről volt szó. Igaz, egyiküknél kést is találtak a helyszíni beszámolók szerint; ezt elkobozták.

– Elítéljük a kölni rendőrség eljárását, és elvárjuk, hogy a rendőrök kulturálisan jobban képzettek és érzékenyítettebbek legyenek – közölte Mazyek, aki szerint helytelen zaklatottan reagálni „más kinézetű emberek állítólagosan gyanús viselkedésére”. A muszlim vezető sürgette, hogy a rendőrök legyenek tisztában vallásuk alapismereteivel, „mert ez az idegeket és az államkasszát is megkímélné”. A 83 milliós Németországban ötmillió muszlim él; több mint egymillióan a 2015-ös migrációs hullámmal érkeztek. A ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr alkalmával a hívők rendszerint közösen ünneplik, hogy nem kell már napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk az étkezéstől, az ivástól, a dohányzástól és a nemi élettől.

Török származású hívők a nagyváros egyik mecsetében
Fotó: REUTERS/Wolfgang Rattay

A kölni rendőrséget a közösségi médiában is sokan bírálták, de Uwe Jacob rendőrfőnök visszautasította, hogy a napi ezer akciót végrehajtó munkatársait „nácikhoz hasonlítsák, illetve ostobának és undorítónak nevezzék”. De aligha véletlen, hogy évek óta éppen Köln rendőreiről derül ki, nehezen tudnak mit kezdeni a muszlimokkal: vagy alulreagálják a történteket, mint a sorozatos szexuális zaklatásokat a 2015-ös szilveszteréjszakán, vagy pedig túlreagálják, mint most.

A negyedik legnagyobb, több mint egymilliós német város Észak-Rajna–Vesztfália legnagyobb települése; a Ruhr-vidéket is magába foglaló legnépesebb német tartomány iparvárosai – Duisburg, Dortmund, Essen, Bochum – nagy arányban szívják fel a muszlim bevándorlókat. 2015 szilveszterének első évfordulóján abból lett botrány, hogy a kölni rendőrség irakiakat és afgánokat is „gyanús észak-afrikaiaknak” nézett, a harmadikon pedig abból, hogy arab nyelvű üzeneteket is küldött a Twitter mikroblogon. Arra, hogy új problémáról van szó, az is utal, hogy a profilírozásra Amerikából átvett jövevényszót (profiling) használnak a németben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.