Róma elvesztette a koronavírus-járvány feletti ellenőrzését?

A nemzetbiztonsági szervek szerint a hatóságok alulbecsülik a fertőzés terjedésének erejét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 29. 15:07
RENZI, Matteo; CONTE, Giuseppe
Róma, 2021. január 19. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a koalíciós válság miatt kezdeményezett szenátusi bizalmi szavazás elõtt a szenátus római üléstermében 2021. január 19-én, miután elõzõ este a parlament alsóháza bizalmat szavazott az olasz kormányfõnek és kormányának. A mostani helyzetet az idézte elõ, hogy a Matteo Renzi vezette Élõ Olaszország párt január 13-án visszavonta minisztereit a kormányból. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány elvesztette a koronavírus-járvány feletti ellenőrzését – írta pénteken a titkosszolgálat jelentésére hivatkozva a La Repubblica című baloldali napilap. A kormány számára összeállított titkos dossziéban a titkosszolgálat megállapítja, hogy az egészségügyi tárca által naponta közölt

járványadatok 40-50 százalékkal alatta vannak a valós számoknak.

A jelentés szerint a hivatalos számokkal ellentétben a járványgörbe nem ível lefelé olyan mértékben, ahogyan azt várták. A koronavírus-fertőzés terjedésének erejét a hatóságok alulbecsülik, az adatok megbízhatatlanná váltak, így nehézzé vált a járványhelyzet alakulásának előzetes felmérése, valamint a megelőző intézkedések meghozatala – olvasható a titkosszolgálati dokumentum La Repubblica által közölt részleteiben.

A baloldali napilap úgy véli,

a jelentés megkérdőjelezi, hogy Giuseppe Conte kormányfő, aki kedden lemondott tisztségéről, megfelelően kezelte-e a járványhelyzetet.

A koronavírus-statisztikákat az olasz egészségügyi minisztérium, a polgári védelem és a tartományok által begyűjtött adatok alapján készítik. Ezzel párhuzamosan – a tavaly január végétől elrendelt egészségügyi vészhelyzet miatt – a nemzetbiztonsági szervek is saját adatelemzést folytatnak. A dossziéban közölt számok szerint a titkosszolgálatok hónapról hónapra a legnagyobb pontossággal kalkulálják előre az adatok alakulását. A jelentés azzal magyarázza a számítások közötti különbségeket, hogy a hivatalos statisztikákba november közepe óta a gyorsteszteket is beszámolják, miközben korábban kizárólag a PCR-teszteléseket vették bele.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a koalíciós válság miatt kezdeményezett szenátusi bizalmi szavazás előtt
Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A La Repubblicának Pierluigi Lo Palco epidemiológus nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy

a kórházakban sem látják a járványgörbe lefelé ívelését,

mivel az intenzív osztályokon kezelt betegek száma alig csökken.

Andrea Crisanti mikrobiológus, a padovai egyetem professzora a SkyTg24 hírtelevízióban azt mondta, hogy a hivatalos adatokban szereplő napi mintegy

15 ezer új fertőzött helyett a valós szám ennek majdnem a kétszerese lehet.

– Máskülönben érthetetlen, miért ennyire magas továbbra is a halottak napi száma – jelentette ki. Naponta több mint négyszáz beteg hal meg Olaszországban, a halottak száma meghaladta a 87 ezret.

Domenico Arcuri járványbiztos a pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette a járványgörbe csökkenését. Elismerte a vakcinázás megtorpanását, mivel Olaszországba januárban háromszázezer adaggal kevesebb vakcina érkezett a vártnál. Kijelentette, hogy az Európai Unión keresztül minden lépést megtesznek a szállítmányok újraindulása érdekében. A friss adatok szerint több mint 1,7 millió embert oltottak be, ebből több mint 392 ezernek tudtak második dózist is biztosítani.

Pénteken jelentik be, mely tartományokban tartják fent a szigorú korlátozásokat, és hol enyhítenek a zárlaton. Kiemelten veszélyes, vörös zónában Szicília és Bolzano térsége maradhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.