Rory Stewart befejezte csatáját

Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának ma tartott harmadik fordulójában, amelyben ismét Boris Johnson volt külügyminiszter kapta a legtöbb voksot.

Forrás: MTI2019. 06. 19. 20:44
PM hopeful Rory Stewart emerges from TV studios in Westminster, London
A nemzetközi fejlesztési miniszternek eddig tartott a verseny Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit nemzetközi fejlesztési miniszter számára véget ért a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye, Rory Stewart lett ugyanis a ma tartott harmadik frakciószavazási forduló vesztese. A legtöbb voksot ismét a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta.

A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben eredetileg tíz jelölt indult, ma már csak négyen maradtak. Ma – az első két fordulóval ellentétben – a Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a jelölteknek már nem kellett begyűjteniük egy meghatározott minimális szavazatszámot a bennmaradáshoz, az a jelölt esett ki, aki a legkevesebb voksot kapta. Ez pedig Rory Stewart volt, aki 27 szavazatot szerzett – tudósított a távirati iroda.

A nemzetközi fejlesztési miniszternek eddig tartott a verseny
Fotó: Reuters

Boris Johnson immár harmadszor végzett az élen, ezúttal 143-an szavaztak rá a 313 fős frakcióból. A második helyre Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter került 54 frakcióvokssal. Michael Gove környezetvédelmi miniszter 51, Sajid Javid belügyminiszter 38 szavazatot szerzett a szerdai harmadik fordulóban.

Holnap – ha addig a most versenyben maradt négy jelölt közül senki nem lép vissza – az alsóházi konzervatív frakció két szavazással két főre szűkíti a létszámot. Közülük a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással a párt következő vezetőjét, aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke lesz.

A megválasztott utód a jelenlegi ütemterv alapján a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

A szintén kieső Dominic Raab és Rory Stewart személyében a vezetőválasztási verseny mezőnyének legradikálisabban keményvonalas brexitpárti, illetve a legelkötelezettebben EU-párti tagja esett ki az e héten tartott eddigi két fordulóban.

Raab saját pártján belül is komoly bírálatok kereszttüzébe került, miután a minap kijelentette: az új miniszterelnök vezette brit kormánynak akár a jelenlegi parlamenti ülésszak lezárásával is meg kell akadályoznia, hogy a parlament valamilyen módon elejét vegye a megállapodás nélküli kilépésnek az EU-ból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.