Skócia ízig-vérig európai, és az is akar maradni

A közvélemény-kutatók biztosra veszik, hogy két hét múlva ilyenkor már Boris Johnson lesz a brit miniszterelnök, akinek a megválasztása az alku nélküli brexitet vonhatja maga után. – Ez Skócia szempontjából kész katasztrófa lenne – nyilatkozta Fiona Hyslop a Magyar Nemzetnek Brüsszelben. A skót országrész külügyeiért felelős edinburghi miniszter szerint már 2020-ban újabb függetlenségi népszavazást rendezhetnek Skóciában, de mindenekelőtt a brit EU-tagságról harcolnának ki egy második referendumot.

2019. 07. 09. 18:55
Scottish Cabinet Secretary for External Affairs Fiona Hyslop talks during an interview with Reuters in Brussels
Fiona Hyslop: Nem engedhetjük meg, hogy bezárkózzunk Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hamarosan új miniszterelnök kerül az Egyesült Királyság élére. A biztos befutóként Boris Johnsont emlegetik, akinek viszont rendkívül gyenge a támogatottsága Skóciában. Tartanak-e a hatalomra jutásától és a megállapodás nélküli brexittől?

– Először is hadd szögezzem le, hogy a jelenleg versenyben lévő miniszterelnök-jelöltek egyike sem érti meg Skóciát, és képtelenek arra, hogy felmérjék a skótok igényeit. Boris Johnson megválasztásának lehetőségéről pedig sokat elárul, hogy még a Konzervatív Párt skóciai ága is tart ettől. Johnson hatalomra kerülése ugyanis tovább gyengítené őket, miközben saját pártom, a Skót Nemzeti Párt erősödne. Ennek ellenére őszintén mondhatom, hogy a jelenlegi helyzet aggodalomra ad okot. A megállapodás nélküli brexit mintegy százezer skót megélhetését veszélyezteti. Johnson kész lenne alku nélkül kiléptetni a szigetországot az EU-ból, ami Skócia szempontjából katasztrófával érhet fel.

– Pedig a londoni vezetés már az év elején azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság egésze felkészült az EU-ból való esetleges „kizuhanásra”. Ezek szerint Önök nem készültek fel?

– Felelős kormányként természetesen minden tőlünk tehetőt megteszünk annak érdekében, hogy készen álljunk a kilépésre. Az eredeti brexitdátum, március 29. előtt is tettünk erre vonatkozó lépéseket, és most is folyamatosan dolgozunk ezen. Abban viszont nem hiszek, hogy a londoni kormány képes lenne megbirkózni a megállapodás nélküli kilépés következményeivel. Mi minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt elkerüljük. Az európai parlamenti választásokon az EU-barát skót pártok 62 százalékos támogatottságot kaptak. Ez a szigetország többi részéhez képest merőben más eredmény. Nekünk viszont ezt kell szem előtt tartanunk. Skócia számára egy az EU-tagságról szóló második népszavazás lenne az igazán elfogadható forgatókönyv.

– Van-e lehetőségük rá, hogy Londontól függetlenül is tárgyaljanak Brüsszellel?

– Nem igazán, ugyanis az Európai Unió az Egyesült Királyság egészével folytatja a kilépési tárgyalásokat. Mi pedig pontosan ennek ellenkezőjét szeretnék. Azt akarjuk, hogy legyen beleszólásunk a sorsunk alakításába. Jelenleg is egy olyan jogszabályi környezet kialakításán dolgozunk, amely lehetővé tenné, hogy a skótok döntsenek a saját alkotmányos helyzetükről és a királyságtól való függetlenedésről. Abban ugyanakkor senki nem akadályoz meg bennünket, hogy akár Brüsszelben is elmondjuk a véleményünket. Korábban egyébként el szerettük volna érni, hogy a skót álláspontot is képviseljék a kilépési egyeztetések során, de az sosem jutott el a tárgyalóasztalig.

Fiona Hyslop: Nem engedhetjük meg, hogy bezárkózzunk
Fotó: Reuters

– Az északírek is kérhetnék ugyanezt Londontól, hiszen ők is a bennmaradásra szavaztak 2016-ban. Nem logikus-e, hogy a kormány kerülné a dominóeffektust?

– Épp ellenkezőleg! Skócia és Észak-Írország számára is elképzelhető lenne az egységes belső piaci tagság fenntartása. A hivatalos brit álláspontnak ez ugyanakkor sosem lett eleme. Londonban szentül hisznek benne, hogy csak így őrizhető meg a saját uniónk.

– Skócia viszont akár már 2020-ban függetlenedne. Most mekkora esélyt lát egy újabb függetlenedési népszavazásra?

– Ahogy mondtam, először az EU-tagságról szóló második népszavazást szeretnénk. Mégpedig a lehető leggyorsabban. Szerencsére úgy tűnik, hogy a brit Munkáspárt időközben meggondolta magát, és ők is a megállapodás nélküli kilépés ellenében, egy újabb referendum mellett kampányolnak. Kis lépés, de Skócia szempontjából mindenképp hasznos ez. Ami a függetlenedési népszavazást illeti, továbbra is 2020-at tartjuk a lehetséges időpontnak. Reményeink szerint akkor már pontosan fogjuk látni, hogy mi lett a brexit kimenetele. Skócia ízig-vérig európai, és az is akar maradni.

– A kontinens többi részén kedvelik is Skóciát, az ország egyre népszerűbb az európai turisták körében. Ön a skót turisztikai ügyekért is felel. A brexit után mekkora mértékben csökkenhet a látogatók száma?

– Jelenleg rekordszámú turista érkezik Skóciába. Árulkodó, hogy míg 2017-ben csökkenésnek indult az Angliába érkező európaiak száma, Skócia növekedést tudott felmutatni. Egyébként tudatosan dolgozunk rajta, hogy terjesszük a nyitottság üzenetét. Nem feltétlenül csak a turizmusról beszélek, hanem szükségünk van az európai munkaerőre is. A szakembereink azt is kimutatták, hogy a következő 25 évben kizárólag a migráció tarthatja fent a népességnövekedés ütemét. Egész egyszerűen nem engedhetjük tehát meg magunknak, hogy bezárkózzunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.