Skócia saját vízummal készül a brexitre

Népesedési és gazdasági válságot idézhet elő a brexit Skóciában — tudtuk meg az ország migrációs ügyekért felelős miniszterétől. A kilépés utánra készített, londoni bevándorláspolitikai tervek a skótok szerint túl szigorúak. A harmincezer fontos bérminimum-követelménnyel a királyságba készülő magyarok is rosszul járhatnak.

Judi Tamara (Edinburgh)
2019. 10. 14. 10:18
null
Tüntetés az EU-ban maradásért. Az ötmilliós országnak szüksége van uniós munkaerőre Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni kormány friss adatai szerint elérte a kétmilliót azoknak az uniós állampolgároknak a száma, akik a közelgő brexit után is törvényesen és életvitel-szerűen maradnának a szigetországban, így letelepedett jogi státusért folyamodtak a belügyminisztériumnál. A nagy szám egyszerre biztató és érthető (senki sem tudhatja, pontosan mi történik majd a kilépés után), ugyanakkor a királyság nem minden részén értékelik Londonnak az EU-s polgárok érdekében tett erőfeszítéseit.

A skót kormány például sajnálatra méltónak nevezte, hogy a már évek óta Nagy-Britanniában élő külföldieket kiteszik a regisztrációnak, ráadásul – részben a brexit nyomán eluralkodó idegenellenesség miatt – Maradj Skóciában! című kampányba kezdett. Az alig több mint ötmilliós lakosú országban ugyanis nemcsak a társadalmi kohézióhoz, de a gazdaság teljesítőképességéhez is kellenek az ­európaiak.

– Skócia az uniós mozgásszabadság egyértelmű haszonélvezője.

Tüntetés az EU-ban maradásért. Az ötmilliós országnak szüksége van uniós munkaerőre
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Egy-egy európai munkavállaló évi 34 ezer fonttal (közel 13 millió forinttal) járul hozzá a bruttó hazai össztermékhez (GDP) – mondta a Magyar Nemzetnek Ben Macpherson migrációs ügyekért felelős skót miniszter, aki arra híva fel a figyelmet: ha a brexit után felére csökken az érkező uniós állampolgárok száma, 2040-re négy és fél százalékos GDP-csökkenés várható. Utóbbi körülbelül ötmilliárd fontos évi kiesést jelenthet az országnak.

Európai bevándorlókra márpedig a folyamatosan csökkenő népesség ­miatt is szükség van. Macpherson szerint magáért beszél az adat, hogy 2041-ig a nyugdíjas korú skótok száma 25 százalékkal növekszik, miközben a lakosság munkaképes korú része csupán egyszázalékos növekedést mutat.

– A népességfogyást kizárólag a migráció ösztönzésével állíthatjuk meg – fogalmaz a miniszter. Arra a felvetésünkre, hogy segíthetnek-e kedvező családpolitikai intézkedések, elmondta: természetesen Skóciában is folyamatosan ösztönzik a gyermekvállalást, de a számok tekintetében többre mennek a migrációs segítséggel.

– Arról nem is beszélve, hogy a szükséges családpolitikai eszközök egy részéről a londoni kormány dönthet, azok az ő hatáskörükbe tartoznak – teszi hozzá.

Londonnak jelenleg az európaiak felé nyitó, skót bevándorlási politikába is bőven van beleszólása. Edinburgh-ban – ahol a kormányzó Skót Nemzeti Párt politikusai tényként beszélnek a függetlenedésről – nemrég beharangozták a skót vízumrendszert, amely egyfajta átmeneti megoldást jelenthet a demográfiai problémára.

Skócia így még az Egyesült Királyság részeként saját szabályok és igények alapján állíthatna ki vízumot az európaiaknak, akik a dokumentum birtokában kizárólag Skóciában telepedhetnének le és vállalhatnának munkát.

– Ez egy extra lehetőség, nem párhuzamos bürokráciát építünk ki – mondja kérdésünkre Ben Macpherson, aki szerint kellőképp konstruktív hozzáállással London is rábólinthat majd a kezdeményezésre.

Akárcsak az Egyesült Királyság számos részén, Skóciában is kételkedve fogadták a brit kormány azon tervét, hogy minimum évi harmincezer fontos (11,5 millió forintnyi) összegben szabja meg a potenciális európai munkavállalók brexit utáni bérét. Utóbbit még David Cameron exminiszterelnök fogalmazta meg az EU-tagságról szóló népszavazás előtt, bár 2015-ben még évi 20 800 fontos (mintegy nyolcmillió forintos) összeghatárról szóltak a tervek.

Elemzők szerint, ha az európaiak a jövőben tényleg csak évi harmincezer fontot kínáló munkaszerződéssel érkezhetnek a szigetországba, elsősorban a vidéki országrészek járnak majd rosszul. Az Egyesült Királyságban az állások hatvan százalékában kevesebbet lehet keresni, a kivételt a nagyvárosok és épp a főváros, az egyébként is rendkívül multikulturális London jelenti. Skóciában sem más a helyzet, ahol az európaiak – magától értetődően – nem csak a remekül fizető állásokat töltik be.

– A mezőgazdaságot vagy az egészségügyet is említhetném. A lényeg, hogy a vidéknek és a városnak egyaránt szüksége van a szóban forgó munkavállalókra – tette hozzá a skót migrációs miniszter, működésképtelennek nevezve a harmincezres fizetést.

Megtudtuk azt is, hogy a Skóciában élő magyarok zömének keresete szintén a londoni mérce alá eshet. Egyébként akárcsak a szigetország többi részén élő honfitársainkét, a Skóciában letelepedett magyarok számát is nehéz megbecsülni. Utóbbi oka, hogy személyazonosító igazolvány híján utoljára 2011-ben tartottak népszámlálást. Akkor körülbelül háromezer magyar élhetett Skóciában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.