Szerdán szavaznak Szlovéniában a bizalmatlansági indítványról

A baloldali ellenzék szerint a jobbközép kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvánnyal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 16. 9:34
JANSA, Janez
Lendva, 2018. május 11. Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Pár (SDS) elnöke beszédet mond Lendván a párt kampányrendezvényén Lendván, a kulturális központban 2018. május 11-én. A gyûlésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök. Szlovéniában június 3-án elõrehozott parlamenti választásokat tartanak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán tartják meg a titkos szavazást a szlovén parlamentben az ellenzék által pénteken benyújtott bizalmatlansági indítványról. A baloldali ellenzéki pártok azért terjesztették be indítványukat a Janez Janša vezette jobbközép koalíciós szlovén kormány ellen, mert szerintük a kabinet nem tud megbirkózni a koronavírus-járvánnyal.

A kormány elmozdítását célzó indítványt 42 képviselő írta alá a kilencvenfős parlamentben. Ebben Karl Erjavecet, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) elnökét nevezték meg miniszterelnök-jelöltnek. A DeSUS egyébként december közepén lépett ki a jelenlegi koalíciós kormányból, miután a párt élére ismét Erjavecet választották meg. Erjavec a sajtónak úgy nyilatkozott: sajnálja, hogy csak 42 aláírásuk van, de

meggyőződésének adott hangot, hogy sikerrel fognak járni.

Szavai szerint le kell állítani az alapvető alkotmányos alapelvek megsértését, mint az igazságszolgáltatás és a médiaszabadság akadályozása, vagy a rendőrség és az államügyészség befolyásolása. Erjavec úgy vélte: Szlovénia nemzetközi státusza egészen más, mint harminc évvel ezelőtt. – Partnereink olyan országok, amelyeknek problémáik vannak a jogállamisággal, és eltávolodtunk az Európai Unió magjától – húzta alá.

A kezdeményezést benyújtó pártok egyetértettek abban, hogy a kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel, és az ország globális szinten élen jár az elhalálozások és a fertőzöttek számának növekedésében. A kormány jelentős zavart okozott, az emberek pedig nem bíznak az intézkedésekben – hangoztatták.

Erjavecnek 46 szavazatot kell összegyűjtenie, hogy miniszterelnök lehessen. Amennyiben ugyanis sikerül megbuktatniuk a kormányt, miniszterelnök-jelöltet javasolhatnak a parlamentnek. A kormány, amely így elveszítené a többségét, ügyvezetőként folytatná a munkát addig, amíg a parlament nem szavaz az új kormányfőről és a miniszterekről.

Janez Janša kormányfő néhány nappal ezelőtt azt mondta: bízik jelenlegi koalíciós partnereiben. Úgy vélte: amennyiben megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, az előre hozott választásokhoz vezethet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.