Szijjártó: Hazánk a lengyel álláspontot támogatja Belarusz ügyében

– A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik – hangsúlyozta a tárcavezető.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2020. 08. 17. 13:30
null
Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három balti kollégájával, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevičius litván külügyminiszterrel tárgyalt telefonon hétfőn délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a belorusz események kapcsán, majd pedig egyeztetett Orbán Viktorral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon – tudatta a tárcavezető a Facebookon.

– Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán – írta Szijjártó Péter, majd hozzáfűzte:

a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik. Mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

Lengyel siker a szerdai uniós csúcs. Európa hitelessége ma a Belarusz szabadságtörekvései kapcsán vállalt szerepén múlik – jelentette ki hétfőn Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel miniszter. Lengyelország és a három balti ország elnökei pedig újból a fehéroroszországi párbeszéd elindítására szólítottak fel. Szymanski az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel hétfői bejelentésére reagált, miszerint szerdán az uniós tagállamok vezetői videókonferencia formájában rendkívüli tanácskozást tartanak a belorusz válság miatt. – Az EU-nak a saját, jól felfogott érdekében vissza kell nyernie a kezdeményező szerepet a szomszédságában – hangsúlyozta Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. A miniszter Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sikerének nevezte a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívását. Morawiecki múlt hétfőn sürgette a tanácskozást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.