Szívteszt váratlan eredménye

Új elemmel bővült a mesterséges intelligencia megannyi meglepő alkalmazási lehetősége: a szívtesztek kiértékelése alapján meglepő pontossággal megjósolja a tesztszemély egyéves túlélési esélyét.

2019. 11. 14. 16:04
null
A program azt is észreveszi, amit a szakorvosok nem Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elemmel bővült a mesterséges intelligencia megannyi meglepő alkalmazási lehetősége: az orvosok számára normálisnak tűnő szívtesztek kiértékelése alapján meglepő pontossággal megjósolja a tesztszemély egyéves túlélési esélyét.

Az amerikai Pennsylvania állambeli Geisinger egészségügyi szolgáltatónál dolgozó Brandon Fornwalt és kollégái azzal bíztak meg egy programot, hogy közel 400 ezer ember 1,77 millió elektrokardiogram (EKG)-eredménye alapján jósolja meg, hogy a következő évben melyik beteg esetében nagy az elhalálozás esélye. Az EKG a szív elektromos aktivitását ellenőrzi. Szívbetegségek esetén – beleértve a szívrohamot és a pitvarfibrillációt – megváltozik a mintázat.

A program azt is észreveszi, amit a szakorvosok nem
Fotó: Éberling András

A csoport kétféle adathalmazzal dolgozott. A mesterséges intelligencia egyik esetben kizárólag az EKG-görbéket kapta meg további elemzésre, a másik programba a görbék mellett az adott páciens korát és nemét is feltöltötték. Az okosprogram teljesítményét az AUC (görbe alatti terület) néven ismert mutatóval mérték, amely megmutatja, hogy egy modell mennyire különböztet meg két embercsoportot – ebben az esetben az egy éven belül elhunytakat és a túlélő betegeket. A kapott érték következetesen 0,85 felett volt. (Az 1 tökéletes eredményt jelentene, a 0,5 pedig azt, hogy a rendszer a véletlen találatokon túl nem tesz különbséget a két csoport között). Brandon Fornwalt szerint – szavait a New Scientist portál idézte – a kardiológusok által alkalmazott kockázatértékelő modellek AUC-je 0,65 és 0,8 között van.

A szakembereket megdöbbentette, hogy az amerikai program azoknál is pontosan megjósolta a halál kockázatát, akiknél a kardiológusok normális EKG-t láttak.

– Ez az eredmény azt sugallja, hogy a modell olyan dolgokat lát, amelyeket az emberek valószínűleg nem, vagy amelyeket eddig figyelmen kívül hagytunk, mert normálisnak gondoltunk – mondja Fornwalt. A kutatást november 16-án, az Amerikai Szívtársaság dallasi konferenciáján mutatják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.