Tárgyalóasztalnál keresik a megoldást Úzvölgyére

Megkezdődtek tegnap Bukarestben a magyar, illetve román védelmi minisztériumok és hadisírgondozó bizottságok illetékeseinek tárgyalásai.

null
Nem csillapodik a sírok miatt fellángolt feszültség Fotó: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek tegnap Bukarestben a magyar, illetve román védelmi minisztériumok és hadisírgondozó bizottságok illetékeseinek tárgyalásai. Bár a hivatalos álláspont szerint a felek általánosan egyeztetnek a katonatemetőkről, emlékhelyekről, a megbeszélések apropóját valójában az úzvölgyei sírkert körül kialakult helyzet adta. A hó elején súlyos incidensekre került sor a temetőben: a törvénytelenül felállított betonkeresztek állítólagos felavatására a helyszínre szállított, futballhuligánokkal megerősített román tömeg az élőláncot vont magyarokra támadva vonult be, majd randalírozott a lezárt sírkertben. A magyar védelmi tárca egy korábbi közleményében megjegyezte, a konfliktus kezdete óta három alkalommal írásban, egyszer pedig az akkreditált román katonai attasé útján sürgették, hogy a magyar–román hadisíregyezmény értelmében kétoldalú szakmai találkozón tisztázhassák az úzvölgyei katonatemető ügyét.

Nem csillapodik a sírok miatt fellángolt feszültség
Fotó: MTI/Veres Nándor

Közben a román kulturális tárca a héten hivatalosan rábólintott a temetőben illegálisan felállított emlékmű, valamint az ötven betonkereszt művészeti koncepciójára. Ez ugyanakkor nem jelenti a végleges engedélyezést – figyelmeztette a miniszté­rium a felállítást kezdeményező és végrehajtó dormanesti önkormányzatot. Magyar szempontból kedvezőtlen fejlemény az is, hogy a moinesti kataszteri hivatal levélben értesítette a sírkertet eddig kezelő Csíkszentmárton önkormányzatát az úzvölgyei sírkert telekkönyvezéséről; e szerint az a Bákó megyei Dormanesti tulajdonát képezi. A Hargita megyeiek jogi úton támadják meg a döntést, pert is fontolgatva.

Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője az erdélyi Maszol hírportálnak elmondta, az RMDSZ még ezen a héten hivatalos átiratot küld a román kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormanesti önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg. Korodi arra is emlékeztetett: ha azokra az állításokra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, miszerint ott 149 román katona nyugszik, felhívják a figyelmet a tévedésre, hiszen a bukaresti hadisír- és emlékbizottság is kimondta, hogy csak 11 románt temettek el Úzvölgyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.