Terrortámadás előzi meg a választásokat Londonban

Terrorcselekmény történt tegnap délután a London-hídon: egy férfi késsel támadt a járókelőkre, két embert megölt, többeket megsebesített. A londoni rendőrség arra kérte a helyieket, hogy maradjanak kellően éberek. A merényletre hetekkel azután került sor, hogy mérsékelték a terrorfenyegetettség szintjét a szigetországban.

Judi Tamara
2019. 11. 30. 7:05
Police officers with sniffer dogs walk in the City, near the site of an incident at London Bridge in London
Rohamrendőrök a híd közelében. A brit főváros megszokta a megszokhatatlant Fotó: Peter Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorcselekményként kezelik a tegnap délután Londonban történt késeléses támadást. A rendőrség korai beszámolója szerint délután kettőkor vonultak ki a központi fekvésű London-híd közelébe, ahol az eset történt. A híradások tegnap délután még „számos” sebesültről tudósítottak, de este a Sky News brit hírcsatornának már halálos áldozatról is volt információja. Ezt az illetékes kormánykörök később meg is erősítették, kettőben jelölve meg az áldozatok számát. Az internetet körbejárta egy olyan felvétel is, amelyen civilek letepernek egy férfit, akire később a rendőrök rálőnek. A Scotland Yard megerősítette: a támadót valóban lelőtték, és belehalt sérüléseibe. A férfi házilag összetákolt, hamis robbanómellényt viselt. A felvételeken az is látszik, ahogy a kiérkező egyenruhások először meghőkölnek a mellény láttán.

Rohamrendőrök a híd közelében. A brit főváros megszokta a megszokhatatlant
Fotó: Reuters

London belvárosa, főként a merénylet helyszínének környéke hosszú órákig le volt zárva. A szemtanúk többsége éltette a brit rendőrök gyors reak­cióját: sokak szerint alig egy percbe telt, mire a segítség a hídhoz ért. Mindezt úgy, hogy az Egyesült Királyságban 2014 nyara óta nem volt annyira alacsony a terrorkészültség szintje, mint most. A hatóságok egyébként arra is megkérték a szemtanúkat, hogy a merénylet helyszínén készült fotókat és videó­kat ne online terjesszék, hanem mielőbb adják át őket a rendőrségnek. A kampánykörúton lévő Boris Johnson miniszterelnök a támadást követően rögtön a Downing Streetre ment, ahol a rendőrség és a terrorellenes egységek képviselőivel egyeztetett. Tegnap esti üzenetében a konzervatív kormányfő szintén a hatóságok gyors és szakszerű reakcióját éltette, valamint együttérzéséről biztosította a sebesülteket.

Az Egyesült Királyságban alig két hét múlva tartanak előre hozott választásokat. A sors fintora, hogy 2017 júniu­sában, szintén napokkal az általános választás előtt történt terrortámadás a brit fővárosban – és akkor is a London-hídon. A merényletben nyolcan vesztették életüket: három iszlamista kisteherautóval hajtott a gyalogosok közé, majd késsel is emberekre támadtak. Az Iszlám Állam kötelékébe tartozó dzsihadisták szintén működésképtelen robbanómellényeket viseltek, és a kiérkező rendőrök végeztek velük. A két és fél évvel ezelőtti események emléke még él az emberekben, a közeli Borough Market piac egyik eladója a BBC-nek rögtön azzal kezdte a tegnapi beszámolóját: „Még emlékszünk a legutóbbira!” Akárcsak 2017-ben, a merénylet elől menekülők tegnap is a közeli éttermekben és üzletekben találtak búvóhelyet.

Nyomszakértők vizsgálódnak a tetthelyen
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Egyelőre nem tudni, hogy a támadás nyomán változtatnának a terrorfenyegetettség szintjén. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője arra kérte a londoniakat, hogy egyelőre kerüljék a merénylet helyszínét, legyenek éberek, és ha gyanús dolgot látnak, rögtön forduljanak a rendőrséghez.

Terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt volt a londoni támadó

Egybehangzó szombati brit médiaértesülések szerint terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el előző nap London belvárosában késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak. A BBC televízió és több brit lap egyaránt úgy tudja, hogy az elkövetőt – akit a péntek délutáni támadás után a rendőrök agyonlőttek – próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.