Titkosított telefonhálózaton buktak le a bűnözők

Valóságos információs aranybányát tártak fel a hatóságok több mint százmillió üzenet elemzésével.

Mártonffy Attila
2020. 07. 03. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merényletek megtervezésére, pénzmosásra, valamint kábítószer és fegyverek értékesítésére használták bűnözői csoportok az EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot, ám most lebuktak: a holland és a francia hatóságok felszámolták tevékenységüket – közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol és az EU ügyészsége, az Eurojust. A két hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a két ország rendőrsége a hálózatot működtető és erre alkalmas telefonokat árusító csoport tucatnyi tagját állította elő, miután sikerült feltörniük és elolvasniuk a hálózatot használók több millió üzenetét. A bűnüldöző hatóságok már az év eleje óta valós időben figyelték a csoport tagjainak kommunikációját, s a holland rendőrfőkapitány szerint valóságos információs aranybányát tártak fel több mint százmillió üzenet elemzésével. A Vice Media Group online híroldala szerint a banda tagjai nyíltan és teljes részletességgel tárgyalták meg egymással akcióikat, bízva a hálózat feltörhetetlenségében.

Az EncroChat csak június végén vette észre, hogy meghekkelték, s azonnal üzenetet küldött felhasználóinak, arra figyelmeztetve őket, hogy azonnal kapcsolják ki és váljanak meg az eszközöktől, mivel szervereiket kormányzati szervek – úgymond illegálisan – feltörték. Az Europol közleménye szerint a francia törvények rendelkezéseinek megfelelően, érvényes igazságügyi engedéllyel végzett leleplezés számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagy kábítószer-szállítmányok célba jutását hiúsította meg – írja a távirati iroda. Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekmények elkövetéséről szóltak, ezért azonnali intézkedésekre volt szükség. A Reuters szerint Franciaországban mintegy hatvan tisztviselő figyelte a kommunikációt. A Hollandiában végzett akciók során pedig tizenkilenc kábítószergyártó laboratóriumot számoltak fel, több ezer kilogramm hallucinogén anyagot és húszmillió euró készpénzt foglaltak le, továbbá több mint száz embert előállítottak, köztük az ország két legkeresettebb embercsempészét.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) közölte, hogy a szervezett bűnözői csoportok több száz feltételezett tagját vették őrizetbe, köszönhetően az EncroChaten keresztül folytatott beszélgetések lehallgatásának. Az NCA szerint Nagy-Britannia történetének legnagyobb bűnüldözési műveletében 746 gyanúsítottat fogtak el, 54 millió font (21 milliárd forint) készpénzt, 77 tűzfegyvert és két tonna kábítószert foglaltak le. A telefonhálózatot az észak-franciaországi Lille városában lévő szerverekről üzemeltették. A rejtett kommunikációt biztosító szolgáltatást világszerte mintegy hatvanezren használták, közülük tízezren Nagy-Britanniában.

Az összeurópai akció keretében Norvégiában és Svédországban is tartóztattak le bűnözőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.