Több halálos áldozata is van az örmény–azeri összecsapásoknak

Az örmény védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy két rendőr és három katona megsebesült.

Forrás: MTI2020. 07. 13. 21:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak hétfőn a vasárnap kezdődött tüzérségi összecsapások az örmény–azeri határon, Baku szerint négy azeri katona életét vesztette, öt pedig megsebesült.

Az azeri védelmi minisztérium szerint három katonájuk az Azerbajdzsánhoz tartozó Tovuz megye térségében vasárnap halt meg, egy pedig hétfőn.

Az örmény védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy két rendőr és három katona megsebesült.

Időközben az azeri védelmi minisztérium újabb tüzérségi csapásról számolt be. „Az örmény hadsereg alakulatai 120 milliméteres aknavetőkből és D–30-as típusú tábori ágyúkból nyitottak tüzet a Dondar Quscu és az Agdam nevű településekre Tovuz megyében” – közölte a tárca szóvivője, aki szerint a falvak lakosságának nem esett bántódása. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán kemény választ fog adni ezekre a provokációkra.

Legfrissebb közleményében a bakui védelmi minisztérium azt állította, hogy célzott csapásokkal megsemmisítették az örmény fegyveres erők több tüzérségi állását, egyik rádiófelderítő állomását, egy páncélozott járművek számára kialakított garázsát, egy harckocsiját, egy páncélozott járművét, több mint húsz katonáját, a parancsnoki stábját és egyéb katonai infrastruktúráját. A közlés szerint a veszteségeket örmény területen okozták az örmény hadseregnek. Az értesülést egyelőre nem erősítették meg más forrásból.

Andranyik Kocsarján, a védelmi és biztonsági kérdésekben illetékes örmény állandó parlamenti bizottság vezetője szerint a nap folyamán az örmény hadsereg több azeri drónt is lelőtt a közös határ térségében. „Az ellenfél több drónját is lelőttük. (...) Hadseregünk arányos választ ad az ellenfél tevékenységére” – hangoztatta.

A nap folyamán tüzérségi csapás érte Csinar és Ajgepar falvakat az örmény Tavus megyében – közölte Anna Nagdalján örmény külügyi szóvivő a Facebook-oldalán. „Határozottan elutasítjuk Azerbajdzsán törekvéseit a feszültség fenntartására az örmény–azeri határ északkeleti szakaszán a polgári infrastruktúra és a lakosság célzott támadásával a Tavus megyei Csinar és Ajgepar falvakban, ami a nemzetközi humanitárius jog nyilvánvaló megsértése” – tette hozzá.

Jereván és Baku egymást vádolja az erőszak kirobbantásával.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az incidenst provokációnak nevezte, Davit Tonoján védelmi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg szükség esetén kész behatolni az ellenség területére.

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) – amelynek Örményország is a tagja – a hétfői nap folyamán vitatja meg a határincidenst. Baku vasárnap azzal vádolta Jerevánt, hogy az ODKB-t is be akarja vonni a kétoldalú konfliktusba.

A török külügyminisztérium ugyanakkor közleményben biztosította Bakut Ankara támogatásáról, leszögezve: Törökország elkötelezett Azerbajdzsán területi egysége mellett.

Eközben az örmény kormány hétfőn bejelentette, hogy augusztus 12-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt március közepén elrendelt, azóta egyszer már meghosszabbított rendkívüli állapotot. Ennek értelmében az ország határai továbbra is zárva maradnak, és tilosak a tömegrendezvények is.

A két ország több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került, Baku szerint viszont Örményország hadserege is jelen van ott. A szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel, a mostani összecsapás azonban a két ország határa mentén, jóval északabbra történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.