Tömegek ünnepelték Lengyelországban a függetlenség napját

November 11-én azt ünneplik a lengyelek, hogy az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi felosztottság után visszaszerezték önálló államiságukat.

Forrás: MTI2019. 11. 11. 20:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegek vettek részt hétfőn Lengyelországban a függetlenség napi ünnepségeken, a legnépesebb rendezvényen, a hagyományos varsói függetlenség menetén tízezrek vonultak fel.

A november 11-i függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.

Varsóban a nemzeti körök által rendezett idei, sorrendben tizedik függetlenség menetén a szervezők szerint mintegy 150 ezren, míg a főpolgármesteri hivatal szerint 47 ezren vettek részt. A menet mottója egy régi Mária-énekből vett idézet volt: „Vedd oltalmadba az egész nemzetet”.

101 éves a független Lengyelország
Fotó: MTI/EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Az egyik belvárosi téren kezdődő menet előtt a résztvevők – sok fiatal, de idősebbek és kisgyermekes családok is – elénekelték a nemzeti himnuszt, és rózsafüzért imádkoztak. A nemzeti zászlók alatt vonuló, hazafias és antikommunista jelszavakat skandáló tömeg ezt követően a szokásos útvonalon, a Poniatowski hídon átvonult a Visztula túlsó partjára, a Nemzeti Stadionhoz, ahol véget ért az ünnepség.

A menet útvonalán, még a felvonulás kezdete előtt néhány baloldali aktivista ellentüntetést tartott egy téren, többek között az alkotmány betartását követelve. A rendőrség elszállította őket a helyszínről, így nem kerültek összeütközésbe a vonuló tömeggel.

Az útvonal mentén álló házsor tetejéről valaki egy óriási lengyel nemzeti zászlót engedett le, melyen Dávid-csillag, félhold, valamint a melegmozgalmat jelképező szivárvány volt látható. A menet egyik szervezője ezt provokációnak, a lengyel nemzeti zászló megbecstelenítésének minősítette, a tömegből is tiltakozó hangok hallatszottak, mire a zászlót eltüntették.

Varsóban több más tömegrendezvényt is tartottak hétfőn, köztük több baloldali szervezet közös, „antifasiszta menetét”, a szervezők szerint mintegy 12 ezer résztvevővel. Ezt ellentüntetésként hirdetették meg, de a függetlenség menetétől eltérő útvonalon tartották.

Előzőleg hivatalos állami megemlékezéseket, koszorúzásokat is rendeztek. Andrzej Duda elnök ez alkalomból a nemzet, az állam érdekeire hivatkozva a politikai megosztottság meghaladására szólított fel. Varsó belvárosában sokan vettek részt a nemzeti ünnephez kötődő kulturális rendezvényeken is.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vasárnap este rendezte saját megemlékezését. Jaroslaw Kaczynski pártelnök a lengyel függetlenségi hagyomány „bölcs és bátor” folytatását, a keresztény civilizáció védelmét nevezte az októberi választások után hamarosan beiktatandó új PiS-kormány feladatának.

A nap folyamán több lengyelországi városban is rendeztek különféle politikai és civil megemlékezést. A krakkói ünnepségen immár hagyományosan jelen volt a magyar Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) mintegy 300 fős küldöttsége is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.