Trump hasznosítaná Japán jó viszonyát Iránnal

A négynapos japán látogatáson tartózkodó Donald Trump amerikai elnök közölte hétfőn Abe Sindzó kormányfővel, hogy az Egyesült Államok hasznosítani szeretné Japán jó viszonyát Iránnal arra, hogy párbeszédet folytathasson Teheránnal.

Forrás: MTI2019. 05. 27. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trump kijelentette, hogy nyitott a párbeszédre Iránnal, de szerinte az irániak azt mondják: nekik nem érdekük ez a Fehér Házzal. „Tudom, hogy a miniszterelnöknek, illetve Japánnak nagyon jó kapcsolata van Iránnal, úgyhogy meglátjuk, mennyiben segíthet ez. Úgy gondolom, Irán is akar majd tárgyalni, és ha ők akarnak, akkor mi is. Senki nem akar bajt” – jelentette ki, igyekezve megnyugtatni azokat, akik katonai konfliktustól tartanak.

Korábban, május 20-án az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió idézte Haszan Róháni iráni elnököt, aki szerint az Egyesült Államok legalább tíz alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat Iránnal. Róháni ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi körülmények nem kedveznek egy ilyen párbeszéd megindulásának. Mint mondta, Iránt a „gazdasági háború” körülményei arra kényszerítik, hogy ellenálljon a ránehezedő nyomásnak. Hozzátette, országa nem áll rá a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, amelyeket az erőszakkal próbál a perzsa államra rákényszeríteni.

John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, március 5-én, arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Iránnak szánt jelzésként az amerikai Középső Parancsnokság illetékességébe tartozó közel-keleti térségébe vezényli az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és hajókíséretét, valamint egy bombázó repülőgépekből álló alkalmi harci köteléket. Washingtonban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem törekszenek konfliktusra Iránnal, de készek megvédeni az Egyesült Államok erőit és érdekeit a régióban.

Trump azzal kezdte a hétfői napot, hogy feleségével együtt látogatást tett Naruhito császárnál és Maszako császárnénál az uralkodói palotában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.