Trump tanúskodni akart

Szeretne, de jogászcsapatának szót fogadva mégsem vesz részt az ellene zajló alkotmányos felelősségrevonási eljárás, az impeachment szenátusi tárgyalásán az amerikai elnök.

2020. 01. 23. 6:44
U.S. Supreme Court Chief Justice Roberts presides during impeachment trial of President Trump at the U.S. Capitol in Washington
John Roberts, az elnöklő főbíró rendre intette a politikusokat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretne, de jogászcsapatának szót fogadva mégsem vesz részt az ellene zajló alkotmányos felelősségrevonási eljárás, az impeachment szenátusi tárgyalásán az amerikai elnök – legalábbis ezt közölte Donald Trump a davosi Világgazdasági Fórumon. – Szeretnék elmenni és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédjeim ezt problémásnak találnák – mondta a demokratákról, akik két vádpontban marasztalnák el. Trump előzőleg bohózatnak, illetve boszorkányüldözésnek nevezte az egész eljárást.

A szenátorok tegnapra virradóra, csaknem 13 óra vita után 53:47 arányban – épp a republikánus és a demokrata pártiak közötti választóvonal mentén – szavazták meg a tárgyalás eljárási szabályait. Ennek értelmében a két oldalnak 24-24 óra áll rendelkezésére érvelése előterjesztésére, majd három napon keresztül fejthetik ki érveiket.

John Roberts, az elnöklő főbíró rendre intette a politikusokat

Ezt követően a szenátorok keresztkérdéseket tehetnek fel, majd újabb vita következik. Az ügyészek szerepét betöltő, demokrata párti úgynevezett impeachmentmenedzserek ezekben a napokban, a Trump védelmét ellátó jogászok pedig szombattól jövő keddig kapnak szót. A kedden kezdődött maratoni vitában John Roberts elnöklő főbírónak olykor rendre kellett utasítania a szenátorokat, emlékeztetve őket, hogy ne feledjék, hol vannak, illetve térjenek vissza a civil beszédmódhoz.

A szabályok azt is előírják, hogy a szenátorok és a Nancy Pelosi házelnök által kijelölt impeachmentmenedzserek nem használhatják mobiltelefonjukat. Roberts azt is rögzítette, hogy a politikusoknak főbíró úrnak kell szólítaniuk őt. A média sem elégedett: nem használhatják az ülésteremben a kameráikat, így – a tévénézők millióival együtt – azokkal a képekkel kell beérniük, amelyeket a kongresszus hivatalból felvesz.

Arról egyelőre nem döntöttek, hogy beidézhetnek-e újabb tanúkat. Ebben a demokraták reménykednek, mert arra számítanak, új részletekre derül fény azzal kapcsolatban, hogy – mint állítják – Trump az önnön politikai céljait szolgáló különutas Ukrajna-politikát folytatott, visszaélve így a hatalmával.

Azt viszont a republikánus többség elutasította, hogy fehér házi vagy külügyminisztériumi dokumentumokat kérjenek be, illetve beidézzék Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvivő stábfőnökét. Trump és csapata érvelése szerint egyébként sincs helyük a szenátusban új vallomásoknak: mint állítják, a tények feltárása a képviselőház feladata volt, s ha ebben mulasztott, a kongresszus felsőházának nem feladata, hogy kiigazítsa.

A republikánusok egy jó része szerint az egész impeachment nem több az elnök mondvacsinált vádakra épülő meghurcolásánál, és a demokraták a 2020-as választási évben politikai színházat játszanak ahelyett, hogy az amerikaiakat érdeklő valós problémákkal foglalkoznának a Capitoliumon. – Remélem, minél hamarabb túl leszünk ezen az országos rémálmon – mondta tegnap a Fox News konzervatív hírcsatornán Matt Gaetz floridai republikánus képviselő.

A korrupció arcai

Joe Biden volt alelnök mellett Donald Trump más demokrata kihívóiról is lerántja a leplet – szándékai szerint – Peter Schweizer oknyomozó újságíró új könyve, a Korrupciós profilok: Amerika progresszív elitje visszaél hatalmával (Profiles in Corruption: Abuses of Power by America’s Progres­sive Elite). Az amerikai konzervatív sajtóban felkapott kötet Elizabeth Warren szenátort például azzal vádolja: dollármilliókat keresett olyan cégeknél, amelyek az általa fogalmazott csődtörvények kedvezményezettjei lettek. Amy Klobuchar szenátornak azt veti a szemére, ügyészként nem bolygatta kampánytámogatóinak viselt dolgait. A The New York Times a minap a két szenátornőt nevezte meg olyan indulókként, akiket a szerkesztőség támogat Trump ellenében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.