Újabb afgán gyanúsított a megerőszakolt bécsi lány ügyében

Osztrák lapértesülések szerint a kihallgatásuk során a gyanúsítottak nem mutattak megbánást.

MTI
2021. 07. 01. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az osztrák rendőrség szerda este elfogta azt a harmadik afgán migránst, akit a hétvégén a halála előtt többszörösen megerőszakolt 13 éves kislány meggyilkolásával gyanúsítanak – jelentette be Franz Ruf, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója csütörtökön Bécsben. A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg még szombaton reggel. A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett két afgán férfit. Egyikük 18 éves, 2015-ben érkezett Ausztriába, és az egyszer már megítélt menedékjogát különböző bűncselekmények – kábítószer-kereskedelem, garázdaság, rablás, testi sértés – elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt. A másik őrizetbe vett gyanúsított 16 esztendős migráns, 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, amelynek elbírását felfüggesztették. Osztrák lapértesülések szerint a kihallgatásuk során – amely tolmácsok közreműködésével folyt – a gyanúsítottak nem mutattak megbánást.

A rendőrség nem zárta ki további tettestársak közreműködését, így került sor a harmadik, 23 éves afgán migráns elfogására, aki szintén 2015-ben érkezett az országba, és kábítószer-bűncselekmények miatt már elítélték Ausztriában.

Egy negyedik tettestárs ellen európai elfogatóparancsot adtak ki.

A hatóságok mulasztása – amely a fővárosi hivataloktól a szövetségi államig terjed – még vizsgálat tárgya, tény azonban, hogy a többszörösen elítélt fő gyanúsítottnak a városi tanács ifjúsági és gyermekvédelmi osztálya önkormányzati lakást utalt ki, és az afgán bűnelkövető 2015 óta a gondozásuk alatt állt – írta csütörtökön az osztrák Kronen Zeitung.

Karoline Edtstadler néppárti (ÖVP) politikus, a Kurz-kormány Európa- és alkotmányügyi minisztere az ügy kapcsán kijelentette: „aki nálunk védelmet és támogatást keres, az nem válhat veszélyessé a társadalmunkra”. A miniszter sürgette a minél gyorsabb tényfeltárást, a bűnelkövetők kitoloncolását, és ismételten szót emelt az európai menekültszabályozás megreformálása mellett. Hangsúlyozta: „a migráció problémát okoz, és akik nem tisztelik a befogadó ország törvényeit, nincs keresnivalójuk itt”. – A 13 éves kislány bestiális megerőszakolásának és meggyilkolásának egyértelműen rá kell világítania arra, hogy európai szinten is szükség van a migrációs politika reformjára – hangoztatta Karoline Edtstadler.

Osztrák lapjelentések szerint a brutális gyilkosság felkavarta Ausztriát. Sebastian Kurz kancellár – még kedden – kifejtette: nem lehet napirendre térni az ilyen barbár bűncselekmények felett.

– Nem elfogadható, hogy ezek az emberek idejönnek az országunkba, azt mondják, védelemre van szükségük, majd kegyetlen és barbár bűncselekményeket követnek el

– fogalmazott a kancellár. Leszögezte azt is: „amíg én kormányon vagyok, nem állítjuk le az Afganisztánba történő visszatoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.