Újabb választásokhoz vezethet Netanjahu és Ganz vitája

Még a vasárnapi kormányülés napirendi pontjaiban sem sikerült megállapodnia Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek és Beni Ganz védelmi miniszternek, jövendő miniszterelnöknek – írta a Ynet hírportál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 07. 9:00
An ultra-Orthodox Jewish man walks past a Likud election campaign poster depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem
Ortodox zsidó férfi a Likud párt Netanjáhút ábrázoló választási plakátjai alatt. Fotó: REUTERS/Ammar Awad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ganz vezette Kék-fehér párt ragaszkodik a koalíciós egyezményben a Likud akkori kérésére meghatározott kétéves költségvetéshez, ami 2020-ra és 2021-re szabályozná a kormányzat pénzügyeit, a Netanjahu vezette Likud viszont külön költségvetést követel 2020 hátralévő hónapjaira, és 2021-re. Ha nem sikerül egyezségre jutniuk, és augusztus 25-ig nem születik meg a büdzsé, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben már november közepére, mert a helyi törvények szerint az új kormány felállása után száz napon belül dönteni kell ebben a kérdésben.

Szakértők szerint Netanjahu célja új választások kiírása, abban bízik ugyanis, hogy ezúttal az általa vezetett jobboldali-vallásos tömb képes lesz megszerezni a kneszet mandátumainak több mint felét. Ebben az esetben a jogi ügyekben kezét többször megkötő centrista Kék-fehér párt nélkül is képes lenne új kormányt alakítani.

Januárban kezdődik a miniszterelnök korrupciós pere, hetente háromszor tartanak majd tárgyalásokat, és Netanjahunak egyelőre nincs jogi képviseletét ellátó ügyvédi csoportja. Az sem világos pillanatnyilag, hogy miként tervezi a védelmét. Ha a Kék-fehér párt kezében marad az igazságügyi tárca, akkor januárban minden bizonnyal megkezdődik a tárgyalási szakasz, a bizonyítási eljárás, a tanúk meghallgatása, akiknek vallomásait várhatóan nagy terjedelemben taglalja majd a média.

A gazdasági szakemberek és a pénzügyi tárca a gazdasági stabilitás érdekében a hosszabb távú tervezést, a kétéves, 2021 végéig terjedő változatot javasolja, de az sem oldaná meg hosszú távon a politikai válságot, ha a Kék-fehér elfogadná a Likud álláspontját a külön 2020-as költségvetésről. Ebben az esetben ugyanis a jövő évben ismét döntetni kell a 2021-es költségvetésről, és ha nem születik megállapodás, akkor automatikusan új választásokra kerül sor, még mielőtt a koalíciós egyezmény szerint novemberben Ganz átvenné az ország irányítását.

Az ultraortodox pártok azonnal megegyezést sürgetnek, mert vallásos intézményeik fenntartásához szükségük van a kormányzati pénzekre. Netanjahu maga mellé állításukért rendkívüli keretet ígért nekik a költségvetéstől függetlenül, Ganz pedig ugyanezen okból a vitatott katonai besorozási törvény számukra kedvező változatát helyezte kilátásba.

A 13-as kereskedelmi televízió csütörtök este közzé tett közvélemény-kutatása a Likud és a Kék-fehér népszerűségének közös csökkenését mutatja. Ha most tartanák a választásokat, a Likud mindössze 29 parlamenti helyet kapna szemben a márciusban szerzett 36-tal. A Kék-fehér tovább folytatja összeomlását, mindössze nyolc mandátumot kapna a jelenlegi 14 helyett. Velük szemben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság kezelése fölötti elégedetlenség, és a folyamatos Netanjahu és kormányellenes tüntetések nyomán egyaránt 19-re emelkedett a Jaír Lapíd vezette, korábban a Kék-fehér részeként működő Van Jövő (Jes Atíd) párt, és a Naftali Bennet vezette jobboldali Jobbra (Jamina) párt honatyáinak száma, noha ez utóbbi márciusban csak öt helyet szerzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.