Újszülötteket és kismamákat mészároltak le Afganisztánban

Senki nem vállalta magára a felelősséget a kórház szülészeti osztályán rendezett vérengzésért.

2020. 05. 14. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 esztendős Zainab hét éven át próbálkozott a gyermekvállalással, mire teherbe esett. Kilenc hónapig hordta a szíve alatt gyermekét, akinek az Omid nevet adta, aminek jelentése remény. Négy órával a szülés után újszülött fiát meggyilkolták – idézte fel a tegnapi afganisztáni mészárlás egyik áldozatának történetét az al-Dzsazíra.

– Húszéves pályafutásom alatt nem voltam még tanúja ilyen horrorisztikus, brutális támadásnak – szörnyülködött Dr. Hasszan Kamel, a kabuli kórház egy orvosa. Ilyen szörnyűség még a hosszú évtizedek óta háborúba süllyedt és terrortámadások százait elszenvedő Afganisztánban is ritkaságszámba megy: szélsőségesek az egyik kabuli kórház szülészeti osztályán ütöttek rajta. A kegyetlen mészárlásban legalább 24-en veszítették életüket, köztük két csecsemő és 16 nő. Kivégeztek egy terhes nőt is, és legkevesebb hat újszülött maradt anya nélkül. A kórház szülészeti osztályát az Orvosok Határok Nélkül (MSF) üzemeltette, néhány külföldi is dolgozott a részlegen, a civil szervezet tájékoztatása szerint egy munkatársuk is életét vesztette.

Szemtanúk beszámolója szerint három, rendőrnek öltözött fegyveres jutott be az épületbe, akik válogatás nélkül lelőttek mindenkit, aki a szemük elé került. Órákon át tartó tűzharc után a biztonsági erők végül mindannyiukkal végeztek. A mészárlásért egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget. Könnyen elképzelhető, hogy az elkövetők tévesen választottak célt, hiszen civileket ölni egy kórházban még a szélsőségesek számára sem nagy dicsőség, bár nem példa nélküli.

Ugyanezen a napon Nangarhar tartományban a szívinfarktusban elhunyt rendőrparancsnok temetésén pedig öngyilkos merénylő robbantott. A gyászoló tömegben működésbe hozott bomba legkevesebb 24 emberrel végzett. Ezt az akciót a dzsihadista Iszlám Állam helyi szervezete vállalta magára. Néhány nappal korábban a fővárosban az út szélére rejtett pokolgépet robbantottak fel, abban szerencsés módon csak négyen sérültek meg, köztük egy gyermek.

Az erőszak alig néhány nappal azután lángolt fel, hogy titkosszolgálati információk alapján Kabulban elfogták az Iszlám Állam térségbeli szervezetének vezetőjét és másik két magas rangú terroristát, amit óriási sikerként ünnepeltek.

Fontos körülmény, hogy a támadásokat a már Afganisztánban is megtelepedő Iszlám Állam követte el, nem a velük egyébként rivális tálibok. Az Egyesült Államok és a tálibok még februárban kötöttek egyezséget, amelynek értelmében az amerikaiak és szövetségeseik – köztük a magyar misszió – fokozatosan kivonulnak az országból. Az alku óta a szélsőségesek felhagytak a nagyszabású támadásokkal, bár az afgán kormánnyal a megbeszélések alig haladnak, és az afgán elnök már azt is felvetette, hogy újraindítja a hadműveleteket ellenük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.