Ukrajnában listázni fogják a kettős állampolgárokat

A magyar–ukrán viszonyban a kettős állampolgárság kérdése is feszültséget keltett az elmúlt években.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpáti Igaz Szó2021. 02. 28. 16:20
SZIJJÁRTÓ Péter
Kijev, 2020. február 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettes találkozója Kijevben 2020. február 7-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás

A magyar–ukrán viszonyban a kettős állampolgárság kérdése is feszültséget keltett az elmúlt években.

A kettős állampolgárok kiszűrését tűzte ki célul az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) – írta szombaton a Kárpáti Igaz Szó. Az államfő mellett működő nemzetbiztonsági hivatal két hónapot adott a kormánynak, hogy dolgozzon ki egy új jogszabály-tervezetet a kettős állampolgárság tiltására vonatkozóan. Olekszij Danilov, a testület titkára elmondta, létre szeretnének hozni egy olyan ellenőrző hatóságot, amelynek a feladata lesz a két útlevéllel rendelkezők kiszűrése, és adatbázis készülne a kettős állampolgárokról.

Az RNBO titkára szerint megengedhetetlen, hogy a parlamentben, a kabinetben, az önkormányzatok bármilyen szintjén is kettős állampolgárok tevékenykedjenek.

Aki jelenleg ilyen tisztséget tölt be, és rendelkezik egy másik ország állampolgárságával is, annak azt tanácsolta, sürgősen adja vissza, hogy a későbbiekben ne származzék ebből kára.

Az elmúlt években megromlott magyar–ukrán viszonyban feszültséget kelt többek között a kettős állampolgárság kérdése, az ukrán hatóságok korábban

többször is vegzáltak kárpátaljai magyar közéleti szereplőket magyar útlevelük miatt.

2018-ban az ukrán médiába kikerült egy rejtett kamerás videófelvétel, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgársági esküt tesznek az egyszerűsített honosítási eljárás keretében. Ezután kezdte el a Mirotvorec (Béketeremtő) nevű ukrán nacionalista szervezet listázni azokat a kárpátaljai magyar hivatalnokokat és tisztségviselőket, akiket kettős állampolgárság megszerzésével gyanúsítottak meg. – Pusztán ez alapján is fel lehetett kerülni a listára, pedig

a kettős állampolgárságot nem tiltják az ukrán törvények

mondta nemrég a Magyar Nemzetnek Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP beregszászi európai parlamenti képviselője.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter több alkalommal is szorgalmazta a kettős állampolgárság legalizálását. Tavaly szeptemberi ungvári látogatásakor a Magyar Nemzet azon kérdésére, mikor rendezhetik Kijevben törvényi szinten a kettős állampolgárság kérdését, azt mondta: sokkal szélesebb aspektusban kell kezelni a kérdést, semmint csak a kárpátaljai magyar közösség szemszögéből, de ezzel együtt is reális esélyt lát egy ilyen jogszabály elfogadására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.