Ursula von der Leyen a vakcináról: Túl lassúak és magabiztosak voltunk

Kemény kritikát kapott az európai parlamenti (EP) képviselőktől Ursula von der Leyen, aki szerda reggel az EP-ben kelt a bizottság vakcinabeszerzésének védelmére. Az elnöknő szerint mára lendületet vett az európai oltási kampány, és kemény munkával teljesülhet a célkitűzés, miszerint nyár végéig az európai felnőttlakosság hetven százaléka oltottá válik. A képviselők olyannyira nem osztották Von der Leyen optimizmusát, hogy volt, aki az Európai Bizottság elnökének lemondását kérte.

2021. 02. 10. 10:03
null
EP plenary session - The state of play of the EU's COVID-19 Vaccination Strategy Fotó: Eric VIDAL Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenárisán beszélt az unió vakcinastratégiájáról szerda reggel. Felszólalását nagy indulatok előzték meg: a nemzetközi sajtó egy része a bizottsági elnöknő lemondását is kilátásba helyezte, mások egyszerűen a katasztrofális jelzővel illették az uniós közös beszerzést. A korábbi hetekben szintén folyamatosan terítéken volt, hogy a bizottság – bevallottan tévesen – Észak-Írországra is kiterjesztette a koronavírus elleni oltóanyagok exportjára bejelentett EU-ellenőrzés hatályát.

Von der Leyen valamennyi kritikus témát érintette az EP-ben. Elismerte, hogy

az EU eddig túlságosan lassú volt az oltóanyagok engedélyeztetésével, valamint túl magabiztos és optimista azok tömeges gyártásával kapcsolatban. Megvédte ugyanakkor az összeurópai vackinabeszerzést, szerinte ez volt a rendelkezésre álló legjobb lehetőség.

Szükségesnek nevezte azt is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyeztetési folyamata három-négy héttel több időbe telik. Mint Von der Leyen mondta, ez az ára annak, hogy az európaiak a lehető legbiztonságosabb oltóanyagot kapják.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a továbbiakban a lehető legnagyobb erőbedobással kell dolgozni azon, hogy teljesüljön az uniós bizottság korábbi terve, miszerint nyárig a felnőttlakosság legalább hetven százalékát be kell oltani az uniós tagországokban. Példaként Lengyelországot említette, ahol szerinte már az egészségügyi személyzet 94 százalékát beoltották. Méltatta azt is, hogy Olaszországban immár a lakosság négy százalékára tehető a beoltottak aránya.

– Látjuk, hogy lendületet vett az oltási kampány – magyarázta.

Azt, hogy az Európai Bizottság korábban kiterjesztette Észak-Írországra is a koronavírus elleni oltóanyagok exportjára bejelentett uniós ellenőrzés hatályát,

az elnöknő egyértelmű hibának nevezte.

Kijelentette ugyanakkor, hogy kijavították a hibát, és az Európai Bizottságnak igenis fontos, hogy őrizze az Ír-sziget békéjét.

Ursula von der Leyen, Dacian Cioloș és Manfred Weber az Európai Parlamentben Forrás: Európai Parlament

Lemondásra is felszólították az elnöknőt

Az uniós parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt (EPP) részéről Manfred Weber a vakcinavitában kijelentette: „Valóban nem minden ment jól.” A bajor egyúttal a – szintén néppárti – elnöknő figyelmébe ajánlotta a néppárt tízpontos tervét, amely az oltóanyag-beszerzés hatékonyságának növelését célozza. Többek között azt szeretnék, ha egy G7-csúcstalálkozót rendeznének a kibontakozó, globális vakcinaháború margóján. Az EP baloldaláról szintén bírálták a bizottságot, ám a szociáldemokraták frakcióját vezető Iratxe García Pérez szerint most már sokkal inkább a megoldások keresésére kellene koncentrálni. A konzervatív frakció, a Konzervatívok és Reformerek (ECR) részéről

Beata Szydlo lengyel exminiszterelnök amiatt kritizálta Von der Leyent, mert a „jól oltó” Lengyelországgal példálózik.

– Valóban, de sokkal jobban is mehetne – mondta az elnöknőnek, sérelmezve, hogy a bizottság inkább szavakkal és deklarációkkal, mintsem célzott intézkedésekkel harcol a vírus ellen. Szintén az ECR soraiból a holland Derk Jan Eppink azt vetette oda Von der Leyennek, hogy okkal nem adta a voksát, amikor az EP 2019-ben megszavazta a bizottsági elnököt. – Maga a hibás a történtekért! – mondta már vakcinaügyben,

lemondásra szólítva fel az Európai Bizottság elnökét.

A több mint négyórás vitának magyar felszólalói is voltak. A Fidesz soraiból Tóth Edina elmondta: „Sajnos a központosított vakcinabeszerzés továbbra sem az állampolgárok és a tagállamok elvárásainak megfelelően alakul.” Mint rámutatott, az uniós oltottsági szint még mindig négy százalék alatt van, míg ugyanez Nagy-Britannia esetében már húszszázalékos. A magyar baloldalról szólva az EP-képviselő azt is elmondta:

Magyarországon oltásellenes demagógiával élnek, Brüsszelben pedig pártpolitikai alapon támadják az Európai Bizottság néppárti elnökét.

A Momentum színeiben Cseh Katalin a kommunikáció teljes hiányát rótta fel Ursula von der Leyennek. Szerinte a bizottsági elnök bujkálása a sajtó elől, illetve az EP által régóta követelt transzparencia megtagadása a krízishelyzetben a katasztrófa receptje.

Az Európai Bizottság elnöke szinte csak „hideget” kapott az EP-vitában Forrás: Európai Parlament

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.