Lemondatná Von der Leyent a liberális európai sajtó

Az unióbarát liberális sajtó is bírálja Brüsszelt a botrányok sorozatába fulladó vakcinabeszerzés miatt. Immár neves lapok követelik Ursula von der Leyen lemondását, akit épp a németországi sajtó nevez „brüsszeli fantomnak”. Mások szerint az Európai Bizottság elnöke a válsághelyzetben olyan, mint egy középszerű német tartományi miniszter. A brit sajtó közben a németeken kéri számon, hogy kinevették a szigetországot a brexit miatt, most pedig jóval London mögött állnak sorban az oltóanyagért. Lapszemlénk.

Magyar Nemzet
2021. 02. 02. 11:55
null
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Financial Times: a bizottság lemondása is elképzelhető

Az Európai Bizottság vakcinabeszerzése körül hatalmas a botrány. Ursula von der Leyennek több oka is volt rá, hogy szorgalmazza a közös beszerzést.

A legrosszabb indíttatás az volt, hogy így akarta kiterjeszteni az unió hatáskörét a tagállamok kárára

írja a londoni gazdasági lap szerzője, hozzátéve: az egészségügyi politika uniós központosítására tett kísérletet nyilvánvalóan nem egy világjárvány közepén kellett volna végrehajtani. – A bizottságnak nem volt meg a szakértelme a vakcina közös beszerzéséhez – érvel a lap, amely szerint Brüsszelben még a szerződéseket tanulmányozták, amikor az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Izrael már a célegyenesben volt a beszerzéssel. A lap idéz egy magas rangú EU-tisztviselőt is, aki azt mondja:

„Amennyiben kiderül, hogy a bizottság egy élet-halál kérdésben szakmailag kudarcot vallott, az jó indok a lemondásra”

Bloomberg: a kollégákra hárított felelősség

Ursula von der Leyen úgy próbálta megmagyarázni az észak-írországi protokoll vészfékjének aktiválását, hogy az egyik alelnökét a busz alá lökte, mondván: ő volt a felelős a fiaskóért – írja az amerikai hírügynökség brüsszeli tudósításában. Mint arra emlékeztetnek, az ügy az egész biztosi kollégiumot megosztotta, és végül igenis Von der Leyen szűk szakértői körének a döntése volt az exportellenőrző mechanizmus bevezetése. „Jól látszik, hogy mekkora a nyomás a bizottságon, miközben a vakcinabeszerzés lassúsága miatt a tagállami kormányok sem tervezhetik a lazítást” – fogalmaznak.

A Bloomberg szerint mindenesetre nyilvánosan még senki nem mondta ki, hogy Ursula von der Leyennek mennie kell.

Der Spiegel: nem látni, ki áll a brüsszeli kormányrúdnál

„Ursula von der Leyen mostanában csendesebb a megszokottnál. A hallgatásának az lehet az oka, hogy politikai karrierje legsúlyosabb katasztrófájának lehetünk a szemtanúi” – írja a német magazin az uniós vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. „Európa, a világ egyik leggazdagabb régiója képtelen rá, hogy megvédje polgárait a halálos vírussal szemben, miközben más országok mutatják az utat” – érvel a szerző, aki szerint az EU-ban ma lényegében nem látni, hogy ki áll a kormányrúdnál. „Brüsszeli fantom” – így nevezik Ursula von der Leyent, aki a lap szerint

a karrierje során többször is másokat – most a gyógyszercégeket – okolt a saját kudarcáért.

Brüsszeli fantom – saját anyaországának sajtója nevezte így a bizottsági elnöknőt Fotó: John Thys / Reuters

Luxemburger Wort: meztelen a király

Az európai oltási kampány Ursula von der Leyen összes gyengeségét reflektorfénybe állította. A bizottsági elnöknő egyszerűen nincs a helyzet magaslatán – írja friss vezércikkében a luxemburgi lap. A szerkesztőség szerint

Von der Leyen úgy viselkedik, mint egy középszerű német tartományi miniszter, akit leginkább a német közvélemény képes pánikba hozni. Az európaiak jólétét, mint célt, pedig szem elől is tévesztette.

Az exportellenőrzési mechanizmus okozta kár óriási, az Európai Bizottság ugyanis Észak-Írországban és Írországban is hiteltelenné vált. A bizottsági elnök ahelyett, hogy bocsánatot kért volna az Ír-sziget lakóitól, inkább adott egy interjút a német sajtóban – mind inkább nyilvánvalóvá téve, hogy csak németországi imázsa érdekli.

The Times: hol vannak a brexit miatt kárörvendő németek?

Emlékszünk rá, hogy a németek hogyan nevettek az EU-ból távozó briteken: „Nevetséges, hogy elhagyják Európát! Hamarosan látni fogják, mit is tettek!” Hát most aztán tényleg látjuk. Európa vakcina nélkül maradt a bajban, miközben a londoni kormány – Boris Johnson képességeinek is köszönhetően – ellátta az országot oltóanyaggal.

Nem csoda, ha Magyarországon és Lengyelországban is felteszik a kérdést: mi értelme az EU- nak?

Von der Leyen úgy akart harcot kezdeni az AstraZenecával, hogy ördöginek mutatkozik. Közben pedig csak hülyét csinált magából és szégyent hozott Európára. Ne feledjük, már német védelmi miniszterként sem volt képes eszközöket beszerezni. Angela Merkel kancellár pedig szokásához híven Brüsszelben tette le a nukleáris hulladékát. Pontosan erre figyelmeztetett minket Boris Johnson, akit persze populistának bélyegeztek uniós berkekben – írta véleménycikkében a tekintélyes brit lap, a The Times.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.