Ürügyet kerestek a keresztény kultúra lebontására a varsói tüntetők

Csak ürügyet kerestek az agresszióra és a keresztény kultúra lebontására a Varsóban a női jogokért tüntető baloldali aktivisták, mondta el a V4NA-nak Jerzy Kwaśniewski, a lengyel Ordo Iuris kutatóintézet elnöke. A szakértő rámutatott, az alkotmánybíróság döntése nem veszélyezteti az anyák életét, és mindössze azt a célt szolgálja, hogy a szülők ne vetethessék el a minimális fogyatékossággal születendő gyermekeket.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 10. 29. 11:35
null
Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs új abortusztörvény Lengyelországban, ahogy azt a liberális média próbálja beállítani – mondta a V4NA-nak Jerzy Kwaśniewski jogász és az Ordo Iuris jogi kutatóintézet elnöke.

Egy hete tartanak a zavargások Varsó utcáin, melyek mögé a teljes ellenzék beállt az alkotmánybíróság abortuszt szigorító döntése miatt. A tüntetők templomokat rongálnak, és műemlékeket firkálnak össze. Mateusz Morawiecki kormányfő szerdán nyilatkozott a kérdésben, leszögezve, hogy az aktivisták barbár módszereket alkalmaznak, és olyan szimbólumokat pusztítanak el, amelyek minden lengyelt összekötnek.

W XXI wieku znamy wiele form protestu. Także takie, które nie obrażają innych obywateli i nie są zagrożeniem dla...

Közzétette: Mateusz Morawiecki2020. október 28., szerda

Bár a témát világszerte felkapták a liberális médiumok, és előszeretettel számolnak be az új és női jogokat állítólag elnyomó abortusztörvényről, Jerzy Kwaśniewski rámutat, hogy a törvény Lengyelországban korántsem új, és egy sokkal nagyobb visszaélés van a hátterében, mint azt a törvény ellenzői gondolnák.

lengyelországban

A „gyógyíthatatlan betegség” és a „súlyos károsodás” kifejezések körüli bizonytalanság közrejátszott a bíróság azon döntésében, hogy az emberi élet védelmének jogállami alapelvével ellentétesnek nyilvánítsa az eugenikus abortuszt – fogalmazott Kwaśniewski. A szakértő rámutatott, hogy a bizonytalan megfogalmazás miatt évről évre egyre szabadabban értelmezték a fogalmakat, és ezért már nemcsak a halálosan beteg magzatokat vetették el, hanem a Down-szindróma vagy a végtagelváltozás is elegendő volt az abortusz végrehajtásához. Válaszul az életvédő szervezetek és a katolikus egyház kemény munkába kezdett, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal születendő gyermekek elleni jogi diszkriminációra – fogalmazott.

Kwaśniewski hozzátette, hogy manapság szerencsére egyre többen értik meg, hogy a fogyatékossággal született gyermekek is élhetnek teljes életet, és egyre többen vannak, akik erkölcsi alapon ítélik el a fogyatékosság-alapú diszkriminációt. Idézte továbbá az ENSZ-nek a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatát is, mely kimondja, hogy „a gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége, nevezetesen megfelelő jogi védelemre, születése előtt és születése után egyaránt”.

Mivel azonban a katolikus egyház szintén hozzájárult ahhoz, hogy fény derüljön a fogyatékos gyermekekkel szembeni diszkriminációra, a magukat feministának nevező aktivisták több templomot is megrongáltak, miséket zavartak meg, és nyílt támadásokat indítottak az egyház ellen. Kwaśniewski azonban nemcsak ezt az indokot látja a támadások mögött.

– A templomok elleni támadások valójában a keresztény örökség és identitás, valamint a törvényes rend elleni támadások, melyet Lengyelországban a katolikus egyház erkölcsi ereje jelképez – fogalmazott a szakértő. Ugyanakkor rámutatott, hogy a támadások elfajulásával – mely mögé a teljes lengyel ellenzék felsorakozott – a zavargásokkal, a szervezett templomrongálásokkal és a vandalizmussal egyre kevesebben tudtak azonosulni. Nyilvánvaló, hogy az alkotmánybíróság ítélete csak ürügy a tüntetésekre és az utcai agressziókra a #ToJestWojna (Ez egy Háború) hashtag alatt – fejtette ki Kwaśniewski.

A kérdésben a tények ellenére a Judith Sargentini utódjaként ismert Gwendoline Delbos EP-képviselő is megszólalt, aki azt követelte, hogy az Európai Bizottság (EB) lépjen fel a kérdésben, és védje meg az állampolgárait.

Delbos annak ellenére avatkozna be egy ország belügyeibe, hogy korábban az EB-alelnök, Věra Jourová adminisztrációja azt közölte a V4NA-val, hogy nemzeti politikai ügyekben nem nyilváníthatnak véleményt.

Nem kellett sokáig várni, és Ursula von der Leyen is nyilatkozott az ügy kapcsán. A bizottsági elnök elmondta, hogy a „haladást nehéz elérni, de könnyű elveszíteni”, és hangsúlyozta, hogy előre kell haladnunk, nem visszafelé.

Kwaśniewski nem lepődött meg a bizottsági tisztségviselők beavatkozásán. Kijelentette, hogy egy újabb példáját látjuk az EB-tisztségviselők uniós szervek hatáskörein kívül eső ügyekben való beavatkozásának. A szakértő arra is rámutatott, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság is megállapította, a tagállamok alapvetésként tekintenek arra, hogy „az embrió az emberi fajhoz tartozik”, és „szüksége van az emberi méltóságából fakadó védelemre”.

– Nemcsak, hogy nem létezik olyan elsődleges vagy másodlagos uniós jogforrás, ami jogi alapot adna az ilyen beavatkozásnak a tagállami belügyekbe, de még erős indikátorokat is felfedezhetünk az uniós joggyakorlatban, ami azt erősíti, hogy a tagállamoknak kötelessége jogi védelmet biztosítani a gyermek számára a születés előtti fejlődési szakaszban is – szögezte le Kwaśniewski.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.