Várnak a korlátozások enyhítésével a britek

Forrás: MTI2020. 04. 13. 20:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány szerint még a tetőzés szakaszában jár az új koronavírus okozta nagy-britanniai járvány, ezért egyelőre várni kell a vírus terjedésének megfékezését célzó korlátozások enyhítésével.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el a kormányfői feladatokat, a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén elmondta: már vannak kedvező jelek arra, hogy az emberek közötti érintkezést korlátozó intézkedések hatékonyak, mivel az új fertőzések és az újonnan kórházba kerülők számát jelző görbe kezd laposodni. – Kezdünk nyerésre állni ebben a csatában – fogalmazott Raab.

Hozzátette ugyanakkor: jóllehet a kormány elvégzi a korlátozó intézkedések törvényben előírt, e héten esedékes felülvizsgálatát, most még nem várható a korlátozások enyhítése. A külügyminiszter szerint ugyanis a három hete érvényben lévő intézkedések idő előtti feloldása újabb járványhullám kialakulásának veszélyével járna.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója hétfő esti sajtótájékoztatón grafikonokkal is illusztrálta, hogy az újonnan kiszűrt fertőzések és a Covid-19 betegséggel kórházba kerülők számának görbéje immár nem felfelé tart a számok változását jelző függőleges tengely mentén, hanem kezd a vízszintes időtengellyel párhuzamos irányt felvenni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a halálozások számának görbéje ezt a folyamatot várhatóan csak késleltetéssel követi majd.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő délutáni bejelentése szerint az előző 24 órában 717-tel 11 329-re emelkedett a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 737, két nappal korábban 917, a három nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt. Nagy-Britanniában hétfőig 290 720 embert vetettek alá koronavírus-szűrésnek és közülük 88 621-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A hétfői tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4342-vel emelkedett az előző napi 5288 fős növekedés után.

A betegségen átesett Boris Johnson miniszterelnök is, aki egy hetet töltött kórházban, három napig intenzív osztályon kezelték. Johnson vasárnap hagyhatta el a londoni St. Thomas kórházat, ahonnan a fővárostól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott. A kormányfő a Twitteren vasárnap este közzétett videoüzenetében közölte: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életét mentették meg és kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor bármerre eldőlhetett volna a dolog.

A Downing Street hétfő estig nem adott újabb tájékoztatást Johnson állapotáról. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője előző este is csak annyit közölt, hogy Boris Johnson nem áll azonnal ismét munkába, egyelőre lábadozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.